Reinfeldt hoppas att statistikbyråkraterna skall säkra en valvinst

AsenLäser Fredrik Reinfeldts artikel i dagens SvD – det pålitliga husorganet för allt blåare än mörkblått. Den är förvånansvärt tom. Det är det sedvanliga svamlet om Fas 3, eller arbetslinjen, som Reinfeldt brukar kalla det.

Hans enda politiska nyhet är att Statistiska Centralbyrån, SCB, ska bli någon slags vakthund över regeringen. I den visionära politikens tidevarv känns övervakad av statistikbyråkraterna  – visionärt.

I en annan artikel gör Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, slarvsylta av Reinfeldts försvarspolitik.

– Vi har ökat på anslagen två år i rad och nu har dessutom alliansen enats om att göra detta en tredje gång. Det är att ta ansvar för att också möta de hot som finns i vår tid, sade Fredrik Reinfeldt när Ukrainakrisen och försvarspolitiken inledde SVT:s partiledardebatt den 4 maj.

Men den ekonomiska verkligheten är en annan. Visserligen har regeringen höjt försvarsanslaget med 500 miljoner kronor. Det skedde 2013 med 300 miljoner och 2014 med 200 miljoner så att försvarets budget i dag är 41,8 miljarder kronor. Vad som däremot inte varit känt tidigare är att Finansdepartementet samtidigt tagit tillbaka dessa anslagshöjningar på en halv miljard kronor.

– Vad den ena handen ger, tar den andra handen tillbaka. Fram till och med 2014 är det 600 miljoner kronor som försvarsmakten gått miste om. Därmed har regeringen urholkat anslagshöjningarna, säger försvarsekonomen Peter Nordlund vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, till SvD.

Hupp, kanske man kan säga. Lite Blå tåget över det. Den ena handen vet inte vad den andra gör. Sjätte Mannen säger inte Hupp – han är mer svavelosande. Läs!

I DN köttar ledarrekationen gårdagens infrastrukturutspel

”Vi tänker genomföra den största gröna investeringen någonsin i Sverige. Det är också den största utbyggnaden av järnvägsnätet i Sverige sedan 1860-talet.”
Orden är Jan Björklunds. Fast de hade lika gärna kunnat vara tagna ur en artikel på DN Debatt från april 2010 av Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Även den gången användes uttryck som ”den största satsningen på järnväg i modern tid” och gjordes tillbakablickar till 1800-talets uppbyggnad av stam­banorna.

Den stora skillnaden är därför inte att alliansen satsar mer utan att den nu satsar stort på något som den tidigare klargjort att den inte tror på. Varför har höghastighetsbanor, som ledande regeringsföreträdare tidigare så bestämt avfärdat som samhällsekonomiskt olönsamma, plötsligt blivit en bärande del av en satsning som påstås lyfta Sverige?
Vid gårdagens presskonferens i Visby lyckades den borgerliga kvartetten inte förklara vad som fått den att ändra sig. Folkpartiledaren Jan Björklund svarade svävande att höghastighetsbanor kanske inte kommer att löna sig på kort och medellång sikt men att de på lite längre sikt har dynamiska effekter.

Det är 180-gradersvändningen i förhållande till höghastighetsbanorna som är skrällen och den avgörande frågan för satsningens trovärdighet.
Av tajmningen och antalet miljarder att döma är ”Sverigebygget” utspelet som var tänkt att visa att alliansen alltjämt har kraft och idéer. Men, sorry. Detta var för tunt. DN

Inför kvällens tal har vi en omsvängning under galgen och en övertro på statistiska centralbyråkrater.

Kent Persson måste vara en skrämmande chef. The Office på svenska.

Reinfeldt har i alla fall fått en ny flagga att vifta med…

Jodå – de har gjort den själva

 

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: