Borgarnas infrastrukturpaket – gammal pölsa eller färsk filé?

kontaktledningBorgerligheten presenterar ett infrastrukturpaket. Det handlar om bostäder, järnväg och vägar. Det känns dock som om Reinfeldt tar ett gäng gamla förslag och paketerar om dem för att få dem att verka fräscha. Ungefär som att göra pölsa.

De investeringar som räknas upp är investeringar som behöver göras. Sverige behöver fler bostäder, vi behöver rusta upp järnvägen rent allmänt och vi behöver höghastighetståg mellan de stora städerna.

Kraven på höghastighetståg har länge rivits av såväl socialdemokraterna som Mp/V. Borg avfärdade det som Science Fiction. Jag tycker det är bra att Borg äntligen ser ljuset.

Vi kommer också ihåg förre statsrådet Åsa Torstensson (c) och den odödliga frågan ”Vad ska göteborgarna göra i Borås? angående höghastighetståg Göteborg-Borås. Men – det är bra att de svängt.

Borgerligheten vill även bygga bostäder, vilket även det länge drivits av oppositionen. Återigen – bra att de lyssnar. Problemet med bostäder är verkställigheten.

  • 148 000 unga bor ofrivilligt hemma (källa: Hyresgästföreningen)
  •  Bostadsbyggandet har minskat 74 % sedan 2006 (källa: SCB)
  • 95 % av kommunerna har brist på hyresrätter (källa: Boverket)
  • I Stockholm har antalet hyresrätter minskat med 35 000 sedan 2006 – framför allt ettor tvåor som unga efterfrågar (källa: S i Sthlm)
  • Moderaterna i Stockholms stad lovade 4100 studentbostäder år 2010. Hittills har 162 byggts (källa: Sweco/Stockholms stad)

Attefall har sedan 2010 presenterar 69 utredningar, men inte så mycket har hänt.

Den stora frågan handlar om finansieringen. Den ska man förhandla om – nån gång.

Höghastighetsbanorna kräver dock nya pengar. ”Mestadels statliga”, menade Jan Björklund svävande. Finansieringen blir en förhandlingsfråga menade Fredrik Reinfeldt och Alliansen tänker nu tillsätta en särskild förhandlingsman med särskilda förhandlingsbiträden som får reda ut hur kalaset ska betalas.

Sannolikt tänker man sig olika sorters samarbeten med privata finansiärer. Förhoppningsvis blir de inte så kostsamma som samarbetet kring Nya Karolinska i Solna. Mycket är oklart men någon finansiering krona för krona lär det ju knappast vara frågan om. AB

Det är bra intentioner, men mycket är oklart. Tidsperspektivet är långt. Vad händer med det omedelbara behovet av renovering av järnvägen? Det som borde ha gjorts förra året? Finansieringen känns också väldigt skakig.

Detta är ingen större politisk stridsfråga. Oppositionen har drivit detta länge. Är det så att Reinfeldt vill få detta att hända sätter han sig ner med Socialdemokraterna och gör upp om riktlinjerna.

Dutta inte med finansieringen – detta är tunga nödvändiga samhällsinvesteringar. Låna upp pengarna nu när räntan gränsar till noll och gör en avbetalningsplan kopplat till överskottsmålet.

Vem kom på namnet Sverigebygget? Märks att Schlingmann är borta.

Pölsa eller Filé?

Valpölsa?

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Borgarnas infrastrukturpaket – gammal pölsa eller färsk filé?”

  1. Alliansens Sverigebygge | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Ola Möller, Peter Johansson, Badlands Hyena, Martin […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: