Löfven – statsmannen – har talat

Stefan Löfven har just avslutat sitt tal – Holland slog genom en stark vändning ut Mexico VM i fotboll. Två starka prestationer som jag följde simultant via padda/TV.

Idag var det statsmannen Löfven som intog scenen. Det var den blivande statsministern som talade om de stora frågorna, de principiella frågorna. Det handlade om Kärrtorp, gårdagens nassar i Visby, det handlade om utrikespolitiken, jämlikhet, utbildning och arbete.

I en regering är det Statsministern som föredrar de breda linjerna, den som pekar ut framtiden. Regeringens fackministrar är de som grottar ner sig i detaljerna.

För att skapa detta samhälle går socialdemokratin till val på ett reformprogram med tre stora projekt:

 1. Vi ska öka antalet personer som arbetar, och antalet arbetade timmar i ekonomin, så att vi når EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.
 2. Vi ska skapa en jämlik skola, som inom tio år tillhör de fem främsta i EU.
 3. Vi ska minska inkomstklyftorna, och inom generation sluta de påverkbara hälsoklyftorna.

Det kan verka modigt. Men den som vet vad vi har skapat tillsammans förut, tvekar aldrig inför vad vi kan göra i framtiden.SAP.se

I ovanstående tre punkter hittar vi de stora målen för socialdemokraternas politik. De som vill att detta ska hända röstar på S. Ni som ogillar detta kan votera M.

Nytt förslag var ett maxtak i förskolan, vilket lärarfacket jublade åt. Välfärdsoligarkernas språkrör och borgare surade.

Löfven är ingen lysande retoriker. Det är inte direkt en egenskap som är värdefull när man ska köra ihop ackordet på en verkstad. Å andra sidan menar han vad hän säger, vilket är den egenskap som krävs för att bli ordförande för IF Metall. Att regera handlar om att genomföra – inte att snacka vackert.

Om ni inte fattat det – valrörelsen startade just.

Varje tal kommer att ramas in med musik. Idag –  CCS framför Ernie Fords 16 tons.

Bloggat: Moberg

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Löfven – statsmannen – har talat”

 1. Leif Says:

  Konstigt om han helt ignorerar den havererade bostadspolitiken. Är det något område där alliansregeringen verkligen har falerat så är det inom detta. Straffspark utan målvakt på fotbollsterminologi. Detta är till skillnad från arbetsmarknaden ett område där man genom politiska beslut betydligt enklare kan styra om utvecklingen till önskvärd riktning.

  Tror jag att Löfven kan skapa förutsättningar för fler jobb än Reinfeldt inom det privata näringslivet? Kanske, men jag är långtifrån övertygad. EU:s lägsta arbetslöshet 2020 tror jag inte för en sekund på.Sen är det skilland på arbetade timmar och antalet personer i sysselsättning. Det är ju knappast önskvärt att någon som redan idag lägger 50-60 timmar i veckan på arbete ökar sina arbetade timmar ännu mer. Det uppenbara annars för att få fler i arbete är att införa sex timmars arbetsdag dvs dela på den befintliga mängden jobb. Problemet är emellertid att lönen då av naturliga skäl bara blir ca 75% av den nuvarande och en stor del av befolkningen är hårt skuldsatta och klarar inte av en sådan omställning. Hade det införts generellt sex timmars arbetsdag så hade Reinfeldts mål kunnat bli verklighet men det är kanske en sådan lagändring han har i bakfickan men inte vill spela ut innan valet.

 2. Stefan Löfven tal från en parkbänk | Högbergs Tankar Says:

  […] och annat Intressant: Ab, Exp, Exp2, DN, DN2, SvD, Peter Johansson, Martin Moberg.Läs även andra bloggares åsikter om Almedalen, politik, demokrati, val […]

 3. En (S)-märkt skolpolitik | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson, Peter […]

 4. Dags att investera i bostadsbyggandet | #SFramtidHalland Says:

  […] mer: SSU och Björn Andersson och Röda berget  och Martin Moberg och Mikael Damberg och  Ulf Bjereld och Fritjof Carlsson Brandt och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: