Lundsberg fick på flabben

paragrafHögsta Förvaltningsdomstolen slog idag fast att skolinspektionen hade rätt att stänga ner skolan som en följd av den vidriga strykjärnsnollningen. Frågan är vilken konkret betydelse det kommer att få.

Mer exakt vilken betydelse domen får kan Begler inte säga i nuläget. Till exempel om ansvaret också gäller när elevhemmen inte ligger lika nära anslutning till skolan eller om det är boenden som inte drivs i skolans regi.

– Vi behöver titta mer exakt på vilken tolkning som Högsta förvaltningsdomstolen har gjort. Men när det gäller Lundsberg är frågan klargjord, och jag skulle nog vilja påstå när det gäller riksinternaten också. SvD

Två undre instanser gick på Lundsbergs linje, men högsta legala instans gav Lundsberg på flabben.

Helt rimligt.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Lundsberg fick på flabben”

  1. Calle Svensson Says:

    Om vi skall vara korrekta så slog hfd fast att skolinspektionen har tillsynsansvar för internatdelen. Ingen har sagt att det var rätt att stänga skolan. Argumenten från Begler att stänga visade sig ju komma på skam i tingsrätten. Väntar med intresse på att skolinspektionen skall inspektera alla elevhem i Sverige oavsett om det är riksinternat, idrottsgymnasier, hästgymnasier, skogsgymnasier eller gymnasier med riksintag och elevhem alternativt riksinternat. För vi är ju alla lika inför lagen!

    Ska vi vara riktigt exakta är läget just nu något oklart. Ur SvD: ”Mer exakt vilken betydelse domen får kan Begler inte säga i nuläget. Till exempel om ansvaret också gäller när elevhemmen inte ligger lika nära anslutning till skolan eller om det är boenden som inte drivs i skolans regi.- Vi behöver titta mer exakt på vilken tolkning som Högsta förvaltningsdomstolen har gjort. Men när det gäller Lundsberg är frågan klargjord, och jag skulle nog vilja påstå när det gäller riksinternaten också.

    Detta är fråga om juridik – inte moral. Argumentet ”Ni borde” nån form av moraliskt rättviseperspektiv äger föga tyngd i den juridiska världen. SI kommer att inspektera elevhemmen utifrån de ramar domen ger – inget annat.

    Men, om nollningen på en skogsbruksskola skulle innebära att de sågar någon med röjsåg förväntar jag mig att SI rycker ut med tjutande däck. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: