Tvingade Carl B Hamilton in Fp på Almegas sida i #tågstrejk?

hamilton_foliehattJag har funderat en del på hur det gick till när Fp ställde sig på Almegas sida i den nyligen avslutade tågstrejken. Var det en genomtänkt strategi, beslutad av högsta ledning eller var det ett val mellan pest och kolera. Tidslinjen ser ut så här:

  1. 10 juni går Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton ut och ställer sig på Almegas sida i tågkonflikten. Han gör det genom ett inlägg på en blogg belägen på Fp hemsida.
  2. 11 juni följer Hamilton upp med ytterligare ett inlägg där han begår generalangrepp på strejkrätten
  3. 11 juni begår Christer Nylander, Folkpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, debattartikel i AB där han i princip kräver samma sak som Hamilton.

Innan Nylander kliver in på scenen är det enbart folkpartisten Hamiltons individuella åsikter som vädras. Hamilton är en tungviktare inom Fp, men detta är inte hans område. Han talar inte för Fp i området arbetsmarknad, det gör däremot Nylander.

Min bedömning är att Folkpartiet inte gjorde ett strategiskt val. Jag tror att Carl B Hamilton helt enkelt blev förbannad och i ilskan kräkte ur en drapa sig på sin blogg. Hade Hamilton varit fritidspolitiker i Årjäng hade ingen brytt sig, men nu är Hamilton den han är.

Folkpartiet tvingades välja mellan att offentligt köra över Carl B Hamilton, partiets talesperson i ekonomiskpolitiska frågor, eller att backa upp Hamilton och med det positionera sig på Almegas sida i en arbetskonflikt där väljarnas sympatier klart fanns hos de strejkande.

De valde Hamilton.

Delar av den liberala rörelsen slog tillsammans med arbetarerörelsen för demokrati i Sverige. Det var en kamp för rösträtt, men även för yttrandefrihet och rätten att organisera sig fackligt, rätten att strejka för bättre arbetsvillkor.

Liberalerna är inte vad de en gång var.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: