Smutskastning är Reinfeldts svar på den hotande ”moderatmassakern”

Reinfeldt skräck mörkerStatsvetaren Svend Dahl formulerar i Hela Hälsingland ett begrepp, Moderatmassakern” som hade brännmärkts om det formulerats av till exempel en medlem av Ung Vänster. Om Simon Fors skapat ordet skulle Fredrik Antonsson av ren harm svalt sina söners innebandybollar. Nu är Dahl liberal, så det blir som sås, det reder sig.

I Expressen i helgen talade moderata partiaktivister öppet om att det är dags för Fredrik Reinfeldt att träda åt sidan och med mindre än 100 dagar kvar till valet restes krav på att partisekreteraren och valgeneralen Kent Persson måste få sparken.

Både de partiaktiva och de lojala väljarna har kunnat acceptera stora förändringar efter moderatmassakern i valet 2002, då partiet fick 15,2 procent. I utbyte mot att gamla profilfrågor och ideologiska slagträn lagts åt sidan fick man statsministerposten, en permanent försvagad socialdemokrati och efterlängtade skattesänkningar. Men när M i höstas svängde från att tala om fler jobbskatteavdraget till att avvisa sådana, passerades sannolikt en gräns. Svend Dahl i HH

Hur ska då Reinfeldt undvika vad Dahl kallar nya moderatmassakern? En väg är smutskastning och den typ av negativa kampanjer Reinfeldt enligt Aron Etzler är expert på.

Aron Etzler började skriva sin bok redan i slutet av 2010, långt innan han blev partisekreterare för Vänsterpartiet. En tes i boken är att Fredrik Reinfeldt har lyckats få den politiska debatten att handla mer om personligt förtroende än om sakfrågor.

Det ledde i förlängningen till en ledarskapskris i Socialdemokraterna, som Moderaterna kunde utnyttja.

– Om det var en stark man från partiets traditionella kretsar, som Göran Persson, så hamnade ”buffligheten” och ”maktmissbruket” i centrum. Om det var en mer lyssnande ledare från förnyelseflanken, som Mona Sahlin, så var det hennes ”brist på ledarskap” och experimenterade” som hamnade i fokus, skriver Etzler. Expressen

Karin Pettersson konstaterar i AB att Reinfeldt inte haft så mycket att säga när hans högerpolare erövrat regeringsmakten med stöd av rasismen.

Särskilt när man tänkte på att Reinfeldts bästis Cameron – denne moderne, miljömedvetne och cyklande man – har svarat på motgångarna med allt hårdare främlingsfientlig retorik. Förra veckan förklarade Cameron att han tänker släppa in Dansk Folkeparti och finska Sannfinländarna i sin partigrupp i EU-parlamentet. Detta är partier vars europaparlamentariker enligt Financial Times sagt att islam är en religion som ”dyrkar pedofili” och dömts för att ha publicerat material som kopplar ett mångkulturellt samhälle till våldtäkter.

I praktiken betyder detta att de två partier i Europa som står närmast Moderaterna, Höyre i Norge och Tories i Storbritannien, på kort tid lierat sig med extremhögern. AB

Reinfeldt har visserligen verbalt markerat mot SD, men kritiken mot hans norska kollegors samarbete med det rasistiska Frp har uteblivit. Gratulationerna var däremot hjärtliga.

Som Dahl konstaterar finns inte mycket kvar av nya moderaterna nu när de avvisat jobbskatteavdragen. Reinfeldts enda chans att klamra sig kvar vid taburetten är att medelst smutskastning skava av ett par procent från S och regera vidare på SDs nåder.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: