Pisa hit och Pisa dit + ett lutande torn

janbjorklundhattPisa är bokstäverna som skolvärlden fruktar eller älskar. Snittet på Pisa avgör om ett land har bra skolor eller dåliga. Gäller att eleverna presterar.

Pisa-resultat, matematik: 50 procent rätt ”Jag tog det ganska oseriöst. Varför ska just jag behöva göra ett prov helt i onödan? Den enda belöningen vi fick var en pizza. DN

Kommentaren är gjord av elev som hade MVG i matte. Pisa-provet påverkade inte betyget, alltså brydde sig inte eleven nämnvärt. Frågan är om Pisa undervärderar svenska skolor? Finns här ett systemfel?

Jan Björklund är säker. ”Ja, i allt väsentligt”, svarar han på frågan om man kan lita på Pisa. Jag vet inte om Björklund har rätt eller fel. Jag vet heller inte om han grundar sin övertygelse på blind tro eller om han information som vi andra dödliga inte har. Skolverket delar inte sin chefs blinda tro utan sätter några forskare att saken.

Trots stora skillnader i betyg fick eleverna på fyra skolor likartade resultat i Pisa-mätningen. DN

Eftersom resultaten i Pisamätningarna får stor betydelse för svenska skolor är det viktigt att vi vad resultaten är värda. Att Pisas projektledare viftar bort saken är inte förvånande, att ansvarigt statsråd gör det är mer anmärkningsvärt.

Är det så att motivation brister är det väl inte värre än att göra Pisa betygsgrundande, men känslan av att ett prov som under en längre tid styrt svensk skolpolitik kan vara missvisande är inte tipptopp.

Det faktum att Björklund bara har några månader kvar på sin post gör inte att han kan sova bort tiden.

Han är inte i armén längre.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Pisa hit och Pisa dit + ett lutande torn”

  1. Om en vänsterregering slår mot privatskolorna är det bara bra | Svensson Says:

    […] Media: DN1, 2, 3, Moberg, Röda Berget, Arena, Läs även andra bloggares åsikter om Privatskolor, Friskolor, Vinstdrivna skolor, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: