Högern bryr sig inte om döden på jobbet – de struntar i Gustaf

Historien om Gustafs olycka berör politikens kärna. Politiska beslut, eller som i detta fall, bristen på dem får konsekvenser. I Gustafs fall var konsekvensen svåra skador, för en av hans kamrater värre än så.

På DN debatt skriver Stefan Löfven och Gustafs pappa, Arvid om sonens olycka.

Arvid: 935. Så många dagar har gått sedan min son Gustafs liv förändrades för alltid. Han och hans arbetslag hade fått i uppgift att rengöra en kalkugn på Nordkalk i Luleå på 48 timmar, en arbetsuppgift som normalt tar två veckor. På plats fanns ingen arbetsledare som visste hur arbetet skulle gå till. När Gustaf och hans arbetskamrater sprutade in vatten i den alldeles för heta ugnen hände det som inte fick hända.

Gustaf har beskrivit ljudet precis innan olyckan som att någon släppte en säck mjöl på golvet. En dov duns. Sedan vitt överallt. En obeskrivlig hetta.

Sedan den dagen har Gustaf återigen fått lära sig att stå, gå och äta. De 55-procentiga bränn- och frätskadorna har lämnat synliga ärr och han förlorade åtta fingrar. Synen är långt ifrån återställd. Då var ändå Gustaf den som hade tur. Hans vän avled kort efter olyckan. Och 935 dagar senare har fortfarande ingen ställt sig upp och tagit ansvar för det som hände min son, hans vän och deras arbetskamrater. DN

Ironiskt nog har DN placerat en moderat annons mitt i artikeln. En småleende Reinfeldt talar om ansvar. I Gustafs fall har ingen ansvar, därför att Reinfeldt låter verkligheten se ut så.

Olyckor på arbetsplatser händer, har alltid och kommer alltid att hända. För att minska olyckorna och minska konsekvenserna av dem krävs att vi lär oss av dem.

Arbetsgivaren är ansvarig – så mycket vet vi. Det säger arbetsmiljölagen. Problemet är att i detta, och många andra fall, vet ingen vem den ansvariga arbetsgivaren är.I Gustafs fall kommer den ansvarige, om vederbörande hittas, förmodligen, förhoppningsvis att åtalas, dömas och fängslas.

Vi har en väv av underentreprenörer som gör att ansvaret är oklart, vilket gör att ingen tvingas ta ansvar, Socialdemokraterna och Byggnads vill av denna orsak ha regler om Huvudansvar, dvs att huvudentreprenören är ansvarig för hela kedjan.

Moderaterna säger nej. De viftar bort Gustafs öde med hänvisning till statistik. De gapar om handelshinder. De ser inte Gustaf. I deras ögon är han ingen alls.

Kom ihåg det när du röstar i EU-valet och i valen 14 september,

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Högern bryr sig inte om döden på jobbet – de struntar i Gustaf”

  1. Om en tyst attack på arbetsmiljön | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Johansson, Peter Johansson, Martin Moberg, Roger […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: