Reinfeldt vill ge utländska företag rätten att via domstol köra över den svenska demokratin

reinfeldt_kronaSka ett USA-företag kunna stämma svenska staten för uteblivna vinster pga konsekvenserna av demokratiskt fattade beslut? Jag tycker inte det. Fredrik Reinfeldt har en annan uppfattning.

– Det är ofta väldigt viktigt för ett företag som ska börja investera i ett annat land att de vet att vi inte över en natt kan skriva om alla regler. ”Om ni kan förstatliga det som har varit privat vill vi veta att vi kan ha rätt till skadestånd”, annars kanske de överväger att inte gå in.

Statsministern vänder sig mot beskrivningen att detta skulle minska det svenska självbestämmandet.

– Det är inte ett sätt att överpröva demokratiska beslut. Det är bara ett sätt att få ett skadestånd om man kraftigt förändrar villkoren. SvD

Undrar vad Reinfeldt skulle kalla ett skadeståndskrav som är så högt att staten inte kan klara av det? ”Ja vi räknar med att ta ut vinst detta i minst 153 675 år”, säger Bolaget Svinskalle AB. ”Ett skadestånd på 1 553 032 Miljarder $ är i sammanhanget rimligt”, avslutar Svinskalles talesperson. Naturligtvis kommer rädslan för skadestånd att påverka besluten.

Reinfeldt vill begränsa demokratins möjligheter. Om den svenska demokratin med några effektiva lagar kan radera ut all tobaksanvändning i Sverige på några veckor ska naturligtvis inga tobaksbolag kunna stämma svenska staten på ett enda korvöre även om sagda tobaksjätte går i konkurs.

Om en friskolekoncern gör massiva investeringar i Sverige, bara för att se dessa värden raderas ut av stark opinion är det ett exempel på en de vackraste saker som finns i denna värld, nämligen demokrati i praktiken.

Svenska folkvalda politiker ska inte ens behöva fundera över riskerna för att bli stämd av något ansiktslöst multibolag när de agerar i enlighet med väljarnas vilja.

Demokratiska beslut överprövas av väljare i nästa val. Det är den enda instans jag godkänner.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Reinfeldt vill ge utländska företag rätten att via domstol köra över den svenska demokratin”

  1. Britt Jakobsson Says:

    Det blir säkert en strid om avtalet och bolagens möjligheter att stämma enskilda länder är ett skrämmande inslag. Samt att skadestånd som Reinfeldt lättsinnigt talar om ska avgöras i hemliga domstolar. Om hela Alliansen är för avtalet som inte ska gå att delförhandla om, då blir det tufft. Peter Eriksson MP trodde att man möjligen kunde hindra att skadestånd avgörs i hemliga domstolar men avtalet, tveksamt… Är S starkt emot hela avtalet?

    Vet inte riktigt, håller på att kolla upp det. LOs position är rätt vettig. Återkommer när jag vet mer. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: