Friskolorna vill fortsätta verka i lönndom – avvisar meddelarskydd

anka_HausenteDen offentliga sektorns meddelarskydd är en garant för demokratin. Den är också en av de viktigaste kontrollfunktionerna av den gemensamt finansierade sektorn. Det handlar kort och gott om vår demokrati och våra skattepengar. Det handlar om öppenhet.

Den svenska meddelarfriheten och förbudet mot efterforskning är ur ett globalt perspektiv en sällsynt pärla att värna. Vi har hittills varit rätt överens över det politiska spektret om offentlighetsprincipen och meddelarskyddet.

Det som har förändrat spelplanen är de företag som idag för skattepengar driver skolor, vård etc. Där gäller inte meddelarfriheten, där finns ingen offentlighetsprincip trots att verksamheten bedriva smed våra skattepengar.

Många däribland undertecknad har länge krävt att demokrati och öppenhet skall gälla även i denna del av samhället. Friskolorna själva vill något annat.

Utredningens förslag har varit ute på remiss och svaren visar att remissinstanserna är uppdelade i två tydliga läger. På ena sidan står de privata arbetsgivarna inom välfärdssektorn som företräds av organisationer som Vårdföretagarna, Almega och Friskolornas riksförbund. De avstyrker förslaget, bland annat med hänvisning till att deras anställda redan idag har möjligheter att slå larm om allvarliga missförhållanden och brott i verksamheten.

På andra sidan står resten av remissinstanserna: myndigheter, fackförbund, universitet, kommuner, landsting och företrädare för medierna. De menar att privatanställda inom skattefinansierad skola, vård och omsorg behöver ett starkare meddelarskydd för att våga gå till medierna. Kollegorna i offentligt driven verksamhet har redan ett sådan skydd enligt grundlagen. Lärarnas tidning

Friskolorna vill fortsätta verka i lönndom. Vem förvånas? Jag skrev följande för lite drygt ett år sedan.

Det innebär i klartext att den som är anställd i Pysslingen ABska ha samma rätt som en anställd på en kommunal skolförvaltning att läcka uppgifter och dokument till pressen. Det kan således gälla missförhållande i undervisningen, men även exempelvis krognotor, offertunderlag och vinsthantering, det som brukar kallas affärshemligheter.

Om detta inte är ett problem för en kommunal skolförvaltning är det heller inget problem för Pysslingen AB. Röda Berget

Vågar moderaterna ta ställning för demokrati och öppenhet? Vågar de köra över friskolekoncernerna eller kommer de lägga sig för Mammons makt?

Vad döljer egentligen friskolekoncernerna?

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Friskolorna vill fortsätta verka i lönndom – avvisar meddelarskydd”

 1. Anonym Says:

  Den offentliga sektorn har den fördelen den kan fritt synas.
  Privata sektorn kan inte alls på något vis synas på samma sätt.

  Detta kan därmed ses som ett intrång i företagshemligheter.

  Av detta kommer alltid högern utnyttja all kritik som sker inom det offentliga men självklart aldrig ta upp problem som finns inom det privata och som dessutom inte kan kontrolleras.

  Det vi äger tillsammans och som kan kontrolleras är oerhört
  jobbigt för de som jobbar inom vissa brancher EX: En sjuksköterska
  en sådan kan närmast bli ”skinnflådd” om hon eller han gör ett misstag.

  Medan samma sak inom privat regi kan tystas ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: