Juridiskt korrekt behöver inte alltid vara moraliskt & politiskt korrekt

Reinfeldt_dammsugerReinfeldt har hamnat i en smärre konflikt angående statsråden sjukskrivningsvanor, eller brist på dem. Debatten haglar, åsikterna är många, men jag vill fokusera på hur Reinfeldt hanterar detta. När Reinfeldt intervjuas av Mattias Carlsson i DN gömmer han sig hela tiden bakom lagstiftningen.

 vilka lägen tycker du att en minister ska sjukanmäla sig?
– Jag tycker man ska följa de riktlinjer som finns.

Vems riktlinjer?
– De riktlinjer som finns, som i  det här fallet rättschefen i statsrådsberedningen har redogjort för.

Men du är ju rättschefens chef, vad tycker du?
– Nej, jag tycker det är väldigt grundläggande att det är rätts­chefen på statsrådsberedningen som utformar riktlinjer som sedan statsråden har att följa, säger Fredrik Reinfeldt. DN

Det som fascinerar mig är att Fredrik Reinfeldt, en av våra ledande politiker, vägrar att ha en åsikt i frågans moraliska dimension. Han är trots allt en man som vigt sitt liv åt att tycka.

paragrafJag tar för givet att statsråden följer gällande regler, men det är i grunden inte det frågan gäller. Frågan gäller moral. En handling som är laglig behöver i vissa sammanhang  inte vara lämplig, den kan vara väldigt olämplig. En olaglig handling kan på samma sätt ibland vara väldigt lämplig. Det handlar om sammanhang och i grunden om moral. En grundläggande känsla för rätt eller fel oberoende av vad lagen säger.

Regeringen Reinfeldt har under hela sin tid anlagt en moralisk dimension på sin arbetslinje. Det är inte bara olagligt att fuska med försäkringssystemen, det är också omoraliskt. Anders Borg har kläckt ur sig att folk ”ska jobba mer och supa och röka mindre”, vilket är en anlägga en klart moralisk dimension på politiken.

Reinfeldt har själv släppt ut moralismen ur den politiska garderoben i denna fråga, men när han själv konfronteras med en moralisk frågeställning som rör honom själv duckar han.

Jag accepterar att beteendet är lagligt, men jag vill veta vad Reinfeldt egentligen tycker i frågan.

Politiskt ledarskap handlar även om andra saker än juridik – oftast handlar det just om det oreglerade minfält som kallas moral.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Juridiskt korrekt behöver inte alltid vara moraliskt & politiskt korrekt”

 1. PeO_W Says:

  Reblogga detta på PeoWagstrom's Weblog och kommenterade:
  Rimlig fråga.

 2. Britt Jakobsson Says:

  Fredrik Reinfeldt har även tidigare visat att han är en glidare som undviker att svara klart, tydligt och ärligt på frågor. Det vore absolut klädsamt och klokt att tillämpa samma praxis för sig själv och övriga ministrar som man beslutat ska gälla för vanligt folk. Fegt och mycket dumt att ducka på det där sättet.

 3. Kristian Jansson Says:

  Själv tycker jag inte att Statsråd skall sjuklön eller andra avdrag när de är sjuka, de skall ha full lön under hela sin mandatperiod.
  Det finns ett enkelt skäl till det. Om man kan kan ”stämpla ut sjuk” så kan man utsättas för situationen att regeringen inte är beslutsmässig under tex semestertider.

  Det handlar inte om något annat.

  Själv blir jag mer provocerad av de otroliga förmåner allehanda politiker skall ha efter avslutat uppdrag. Kan man inte göra sig anställningsbar efter att ha jobbat politiskt får man väl gå till arbetsförmedlingen och be om hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: