Federly förfalskar Centerns bruna historia

Nattmossa_centernVad är det borgare och historia? För några år sedan var det moderaterna som under spott och spe försökte slå i oss att de infört demokrati och slagits mot apartheid. Idag är det Centerpartisten Fredrik Federly som försöker sudda ut Centerns bruna förflutna.

Tidigare generationers centerpartister manade till kamp och lät aldrig engagemanget för de fattiga eller kampen mot nazism och fascism falna. Det ska inte heller vi göra. Federly på SvT Debatt

Federly medger senare i artikeln att bruna vanläror smugit sig in det dåvarande centerpartiet, men skyller det på några professorer.

Under den mörkare tiden av Sveriges historia när rasbiologin spreds som en löpeld i samhället lyckades aldrig de vanlärorna ta greppet om den svenska landsbygdens folkliga rörelse. Det gjordes aktiva försök när lärda professorer med rasbiologisk vurm slöt sig till Bondeförbundet i hopp om att kunna omforma partiet till rasbiologins fanbärare. SvT Debatt

Mats Skogkär konstaterar i Sydsvenskan att det krävs lite mer än några professorer för att sätta dessa rader i en folkrörelses partiprogram.

Nej, det är svårt att förneka med tanke på följande passus i Bondeförbundets partiprogram anno 1933:

”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement.”

Det är svårt att förstå hur rasbiologin kunde leta sig ända in i partiprogrammet om det nu var så att rörelsen – om än inte obefläckad – i grunden stod emot dessa rasistiska irrläror.SdS

Jag frågar mig varför Federly gör detta klumpiga försök att tvätta bort den bruna stanken från 30-talets centerparti. Det är ju inte så att det är en grej i dagens debatt, men det kanske blev just det.

En artikel i DN från 2006 ger vid handen att det alls inte bara var några professorer som lyckats infiltrera det antinazistiska bondeförbundet.

Bondeförbundet var på 1930-talet det mest rasistiskt färgade partiet i riksdagen. Enligt idéhistorikern Henrik Bachner hade man en grundläggande misstro mot det moderna, en stark nationalism och en utbredd fientlighet mot det som uppfattades som främmande.

Bondeförbundaren Otto Wallén kunde i en riksdagsdebatt 1939 ”utan att blygas” deklarera sig som antisemit, vilket fick många ledamöter att häpna.

I en antologi om svensk flyktingpolitik och antisemitism under 1930-1945, som ges ut av historiska institutionen vid Uppsala universitet senare i år, redovisar Bachner många exempel på hur dåtidens center förhöll sig till ”judeproblemet”.

SLU-bladet, som var ungdomsförbundets organ, drev exempelvis kampanj 1938-1939 mot ”den judiske docenten Gunnar Heckscher” (högerledare på 60-talet). Han kallades ”judeyngling” och ”then lille Manasse”, som var en vanlig benämning på judar i antisemitiska skämt under andra världskriget.

SLU-bladet citerade instämmande i en hotfull kommentar från bondeförbundets tidning Svenska landsbygden:

”Att man på judehåll inte är särskilt förtjust i bondeförbundet och dess politik, är just inte så förvånande. Judarna sitta ju emellertid rätt trångt f. n. i åtskilliga länder, och det finns nog folk här i landet som har ögonen på dem Det torde därför vara lyckligast för dem själva och deras pressdrabanter om de vore litet försiktigare i uttrycken för sitt hat och förakt gentemot det svenska bondepartiet.DN

Jag måste säga att det förvånar mig att just Fredrik Federly, av alla idag aktiva centerpartister, börjar ägna sig åt historieförfalskning.

 

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Federly förfalskar Centerns bruna historia”

 1. Håkan Larsson Says:

  Nej, det förvånar inte mig. Federley har alltid varit en opportunist av billigaste slag. Man bör inte köpa en brun dammsugare av honom, långt mindre ett parti med förfalskad ideologi.

 2. Magnus Says:

  Det var länge sedan ’F-Fed’ förlorade allt förtroende ute bland medborgarna, även de flesta liberaler då. Hans bluffande och opportunism i riksdagens talarstol under FRA-dagarna 2008 kommer att vandra vidare till nästa generatkion som ett varnande exempel, och det finns mycket annat med i bilden. Vid sidan av Lööf var han Maud Olofssons kanske tydligaste påläggskalv och det är en status han naturligtvis har försökt bevara samtidigt som han velat ge sken av att vara uppstudsig mot henne.

  Politikern som entreprenör: mandat och uppdrag i riksdagen är till sist bara en språngbräda till nästa gig, nästa klubb, nästa PR-post.

 3. Vi kan inte vänta | #SFramtidHalland Says:

  […] och Fredrik Jansson och Niklas Nordström och Anna Dahlberg och Peter Akinder och Martin Moberg och Peter Johansson och Alliansfritt Sverige och Lena Mellin och SVT Nyheter och SvD Brännpunkt och DN signerat och DN […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: