Borgarpressen sågar Reinfeldts försvarsutspel

moderata kanonerTvå borgerliga ledarsidor formligen smular sönder Reinfeldt försvarsutspel. 5,5 Miljarder till försvaret, trumpetade kvartetten ut.

Den som granskar beslutsunderlaget upptäcker snabbt att de 5,5 miljarder som regeringen talar om över huvud taget inte finns med under den period som nästa långsiktiga försvarsbeslut ska täcka, det vill säga 2015-2019. De närmaste tre åren föreslås resurserna öka med 380, 495 respektive 940 miljoner kronor (samtidigt vill regeringen att utlandsverksamheten ska bantas med 500 miljoner kronor per år från 2016). DN

De 5,5 Miljarderna ska enligt utspelet anlända 2023, men innan dess har vi val 2014, 2018 och 2022. Det är inte ett löfte, det är ett brev till tomten. Ovanpå detta konstaterar Anders Lindberg att önskebeloppet 5,5 miljarder inte är inflationssäkrat.

Enligt beräkningen på Kungliga Krigsvetenskapsakademins blogg återstår ett högre anslag på 443 miljoner 2018. AB

Anna Dahlberg, Expressen leker ångvält

Hela presentationen andades bristande seriositet. ”5,5 miljarder till försvaret”, löd rubriken på utspelet som ska markera ”ett skifte i svensk försvarspolitik”. Men tittar man närmare på siffrorna så visar det sig att det mesta är luft.

Det som regeringen har tänkt att tillföra försvarsbudgeten är i själva verket:

  • 2015: 350 miljoner
  • 2016: -105 miljoner
  • 2017: 340 miljoner
  • 2018: 540 miljoner

I realiteten är storsatsningen på försvaret alltså en tummetott. Men för att dölja detta drar man till med en till intet förpliktigande tioårshorisont för att finta bort journalister och väljare. Expressen

Westerholm sammanfattar på Ledarsidorna: ”Att de liberala ledarsidorna nu givit upp valet till riksdagen i år, när fyra månader återstår av mandatperioden är att betrakta som historiskt.”.

I Ekokammaren ekar numera en annan sång.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: