Sverige sviker sina afghanska tolkar

Den som vill ha lojalitet måste också ge lojalitet. Flödet går åt båda håll.

Alla inblandade är överens om att de afghanska tolkar som jobbar/jobbat åt Sverige i Afghanistan gjorde värdefulla insatser. Utan deras språkliga kunskaper, utan deras kulturella insikter hade insatsen varit mer eller mindre omöjlig. Nu avslutas den militära insatsen och våra tolkar lämnas åt sitt öde.

Många afghaner har betraktat våra styrkor som en främmande ockupationsmakt. I deras ögon är tolkarna kollaboratörer och vi vet alla vad som händer med såna när den främmande militärmakten försvinner. Faran för liv och lem är alltså överhängande för samtliga individer som jobbat som tolk år den svenska militära makten.

Försvaret hade i samarbete med Migrationsverket löst uppgiften, var beskedet. Av hänsyn till tolkarnas egen säkerhet ville man inte avslöja hur många det handlade om eller något om omständigheterna, men man garanterade att det har gjorts noggranna säkerhetsbedömningar för alla tolkar.

Men säkerhetsbedömningarna görs bara för de tolkar som i dag har kontrakt med Försvarsmakten. För de tolkar som redan har avslutat sin tjänst finns inget skydd alls, deras skyddsbehov kommer inte ens att utredas. Det framgår av en redogörelse till Försvarsdepartementet, som tidigare har hemligstämplats. Där står bland annat:

”Försvarsmakten vill särskilt påpeka att det påtagna ansvaret för civilt anställd personal upphör i samband med avslutad anställning.” SR

Försvarets besked är ett monmentalt svek som mycket väl kan medföra att de tolkar som inte får asyl i Sverige mördas av sina landsmän.

Den svenska militära insatsen har varit misslyckad från dag 1. Jag hade haft en förhoppning om att insatsen skulle ha avslutas med ett korrekt beslut, men ack så fel jag hade.

Om inte annat är det konsekvent.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Sverige sviker sina afghanska tolkar”

  1. Utvärderingsindustriellt komplex hotar yrkesprofessionaliteten | LO Bloggen Says:

    […] SvD 1, SvD2, DI, SVT Nyheter, DN debatt, Expr debatt, SR Ekot 1, SR2, Wiseman´s Wisdoms, Peter Johansson, Susanne Sjöstedt, Socialdemokraterna, Fredrik Antonsson 1 och Fredrik Antonsson 2, Roger […]

  2. Max Says:

    Nja, du hårdrar det lite väl. Det är fullt möjligt för de afghanska tolkarna att söka asyl i Sverige. Mot bakgrund av deras yrke är det fullt möjligt att det finns en individuell hotbild mot dem.

    Därmed inte sagt att det skulle funnits någon annan rättslig möjlighet och sätskild hjälp från svenska myndigheter.

    På ren svenska kallas det svek. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: