Försvarsberedning? Vilken j-a försvarsberedning?

Spricka_alliansenSverige har en god gammal tradition att utforma försvarspolitiken i sk ”försvarsberedningar”.

Försvarsberedningen är ett forum där Sveriges regering och de politiska partierna i riksdagen kan samråda inom Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Syftet är att nå en bred enighet om hur Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska utformas Wikipedia

Motiven för arbetssättet är att skapa långsiktighet och därmed trovärdighet i den svenska försvarspolitiken. Det ska med ord inte hattas i försvaret. Den nuvarande försvarsberedningen har fått sin tid förlängd och ska lämna sin rapport 15 maj, dvs om sisådär tre veckor.

Idag hattar den samlade borgerligheten loss på DN debatt. Expressen är inte nådiga.

Alliansens debattartikel i DN i dag är ett reptrick i den högre skolan. Rubriken lyder visserligen ”vi vill höja försvarsanslaget med fem miljarder årligen”. Men försvaret får till viss del betala för satsningen med egna pengar då medel ska omfördelas från försvarets internationella insatser.

Dessutom ska satsningen få full effekt först år 2024 och flera steg är ännu inte finansierade. Alliansens beslut är alltså inte mycket mer än en from förhoppning om att framtida regeringar ska verkställa och finansiera deras ”satsning”.

Och ens om pengarna betalas ut lär det inte mildra försvarets problem. Tillskottet tycks inte vara värdesäkrat vilket gör att det förmodligen inte ens kommer att följa BNP-utvecklingen. Satsningen är alltså inte ens en satsning, möjligen ett nolltillskott. Expressen

Anders Eriksson, tjänsteman på försvarsdepartementet ligger samma linje. Så även Alliansfritt.

Tre veckor före försvarsberednings deadline hattar borgerligheten loss på DN debatt och hoppas genom Annie Lööf på twitterVår förhoppning är att detta är grunden för en blocköverskridande överenskommelse för ett långsiktigt hållbart, svenskt försvar.”

Men snälla nån – det är just därför vi har försvarsberedningar.För att göra göra blocköverskridande överenskommelser för ett långsiktigt hållbart, svenskt försvar.

Dagens utspel är symptomatiskt för Regeringen Reinfeldt. Beprövade metoder för att skapa långsiktiga beslut i avgörande frågor kastas överbord till förmån för utspelspolitik.

Taburetten före nationen.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Försvarsberedning? Vilken j-a försvarsberedning?”

  1. Regeringen väljer utspel framför samtal om försvaret | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Ola Möller, Johan Westerholm, Peter Johansson, Martin Moberg, Sjätte mannen, Leine Johansson, Alliansfritt Sverige, Martin […]

  2. Vilken substans finns egentligen i Reinfeldts försvarsutspel? | Röda Berget Says:

    […] Tankar från en Sosse « Försvarsberedning? Vilken j-a försvarsberedning? […]

  3. Reinfeldt spelar tärning med svensk säkerhetspolitik | Röda Berget Says:

    […] samma stund som Borgerligheten gjorde sitt famösa försvarspolitiska utspel sprack försvarsberedningen. Istället för att låta beredningen göra sitt jobb ville de fyra borgerliga partiledarna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: