#Nuon krossar Reinfeldts trovärdighet

PowerPoint-presentationVad visste Reinfeldt om Nuon? Det är frågan. Reinfeldt har hela tiden skyllt på Maud Olofsson.

Men inte ens i en bananrepublik tittar landets statsminister bort när staten ska sprätta i väg 97 miljarder kronor. För övrigt ett hårresande överpris som vi i dag vet låg 40–50 miljarder över Nuons egentliga värde. En siffra som motsvarar kostnaderna för ett års sjuk- och aktivitetsersättningar. Ordning och reda i statens finanser? Skulle inte tro det.

Nu informerades emellertid alliansens partiledare om köpet, och i protokollet står: ”Finns ej skäl att säga nej till affären”. DA

Reinfeldt och hans underhuggare förnekar…, jag är inte helt säker på vad de förnekar, men förnekar gör de. En som inte förnekar är den tjänsteman som upprättade sagda PM.

Tjänstemannen som upprättade handlingen, det dåvarande kanslirådet Viktoria Aastrup, skickade in sitt svar till KU i söndagskväll. Där står hon fast vid innehållet i den promemoria som hon upprättade för fem år sedan.

”Min uppgift, såsom tjänsteman, är att fortlöpande domumentera den information som kommer till handa, direkt eller indirekt, som är av vikt för att händelseförlopp ska kunna följas. Jag har som för all annan information som lämnats direkt eller indirekt av pol. sakkunnig, statssekreterare eller minister, inte haft anledning att ifrågasätta uppgiften/er som lämnats till mig”, skriver Victoria Aaastrup. Hon var även statens representant i styrelsen. DN

Reinfeldt försöker skylla på Maud Olofsson, men Olofsson hävdar bestämt att ”Nuon-affären var förankrad i regeringen”, vilket Aaastrups PM visar.

När Reinfeldt förnekar inblandning blir han, i skenet av det som framkommit i ärendet, en ledare som skjuter det obehagliga ansvaret på underlydande för att själv slippa ta ansvar. Harry Truman hade en skylt på sitt skrivbord i Vita Huset med texten ”The Buck stops here”.

A quality of leadership is the assumption and acceptance of responsibility for the organization and all decisions taken within the organization.
The leader is also responsible for making strategic decisions within the leader’s responsibility rather than avoiding or abrogating this responsibility.
A culture of taking responsibility cannot exist in a culture of blame and recrimination. A leader in a culture of responsibility, takes responsibility and shares the credit. Heritage institute om ledarskap

NUON solkar ner Reinfeldt och krossar hans trovärdighet som ledare. Den definition som Heritage Institute ger av ett ansvarsfullt ledarskap är frånvarande i Reinfeldt hantering av Nuon.

Ett svagt oansvarigt ledarskap ger en svag oansvarig grupp.

Fredrik Reinfeldt leder en regering…

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “#Nuon krossar Reinfeldts trovärdighet”

  1. Talar någon sanning om #Nuon | Röda Berget Says:

    […] Olofsson. Olofsson säger att allt sköttes enligt regelverket. Borg & Reinfeldt säger att de inget visste, PM i regeringskansliet visar att de […]

  2. Hur mycket kommer Reinfeldt att ljuga om #Nuon idag? | Röda Berget Says:

    […] inte kommer att ta något ansvar. Han kommer att mumla, glida och ljuga sig fri från sitt ansvar för Nuonaffären. Att han visste råder det ingen tvekan […]

  3. Mats Westholm Says:

    Naturligtvis har statsministern ett ansvar. Det är svårt att tro på att han inte visste om affären i förväg. Han och Maud Olofsson måste väl ha pratat med varandra. En sån här stor affär är ju ett naturligt samtalsämne. Det är väl därför Maud Olofsson inte vill ställa upp på förhör i KU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: