Bea Ask är inte en del av lösningen på huliganproblemet

bea_husvagnIgår skrev jag en text med innebörden att enkla lösningar inte fungerar på komplexa frågor. Jag förutsåg även att vissa kommer att föreslå ”lösningar” som bara är slag i luften. Beatrice Ask slog ett slag i luften när hon meddelade att en begränsning av alkohol skulle lösa problemet.

Björn Eriksson, den förre huliganutredaren sågar förslaget och menar helt korrekt att en sådan lagstiftning redan finns. Alkohollagstiftningen förbjuder överservering – tillämpa den. Det finns några andra problem med Asks förslag.

De som blir riktigt drängfulla blir det i allmänhet  inte på lokal, utan i en park eller i en privat bil/minibuss. Dessutom konstaterar Björn Eriksson

– De som slåss väldigt organiserat brukar inte konsumera alkohol i första hand, utan amfetamin och liknande så att man blir en bättre slagskämpe. Man slåss med narkotika i kroppen snarare än alkohol, säger Björn EricssonSR

Ett populistiskt förslag som säkerligen kommer att få medhåll av folk som inte kan miljön. Problemet är att Asks förslag precis som Eriksson säger inte löser problemet. Ask vågar inte ta de steg som krävs som t. ex förstärka tillträdesförbudet och tvinga kända huliganer att tillbringa matchdagar i en cell.

Att kasta ur sig populistiska, men verkningslösa, förslag hjälper ingen. Vissa lagar behöver tillämpas hårdare, andra lagar behöver stiftas. Börja med att plocka fram Björn Erikssons utredning och fega inte ur.

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Bea Ask är inte en del av lösningen på huliganproblemet”

 1. Per Kjellén Says:

  En del av lösningen är inte att räkna ut alla icke vänster som just nu har ansvaret.

  Jag tror inte att Beatrice Ask sagt att begränsat alkoholintag löser problemet.

  Bea sade till SR ”I går sa justitieminister Beatrice Ask till Ekot att en begränsning av alkoholkonsumtionen i det korta perspektivet skulle vara det effektivaste sättet att minska våldet runt våra arenor.” Björn E sågade. Allt finns i SR-länken. Istället för att ta åt sig av vad expertisen, dvs BE, svamlar Ask. Det är gredelina kuvert om igen.

  Den dagen vi har en S-märkt justitieminister kommer vederbörande att få fiskarna varma om vederbörande läger samma typ av tomtenisseförslag. /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  På SR.se står det:
  ”I går sa justitieminister Beatrice Ask till Ekot att det inte går att förneka att mycket av bråket runt arenorna är kopplat till alkohol och hon sa att det behövs en diskussion om sambandet mellan fotbollsvåldet och alkohol, där både klubbar och kommuner deltar.

  Den analysen delar alltså inte Björn Ericsson, som istället menar att ansvariga inom klubbar, lagstiftning och polis i dag inte ser till att använda de verktyg och förslag som ligger på bordet.””

  OK då. Din analys av texten blir att ”mycket av bråket runt arenorna är kopplat till alkohol” – det är alltså tomtenissetankar.
  Däremot är det expertisen som menar ”att ansvariga inom klubbar, lagstiftning och polis i dag inte ser till att använda de verktyg och förslag som ligger på bordet.” Expertisen menar tydligen att det är klubbar och polis som bär ansvaret.

  I morgonens TV-sändningar meddelas, att en pub i Helsingborg vandaliserats och gäster misshandlats. Om orsaken är en fotbollsmatch och om det är alkohol eller amfetamin som är förklaringen till våldsamheterna är inte problemet, Det är endast våldsverkarna som har ansvaret och kärleken till ett fotbollslag och bruket av droger kan vare sig försköna eller förfula handlingarna.

  Min analys är att Bea Ask inte klarar av att ta till sig vad den egne experten Björn E anser vara nödvändigt för att ta tag i problemen. Hon är justitieminister, inte moralminister. /Peter

 3. Är det fel att dela upp världen i vi och de? | Jakten på berättelsen Says:

  […] var ligger problemet? Är det hatet eller vår vilja att dela upp människor i vi och de? Jag menar att både fotbollen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: