Att få bukt med våldet kring fotboll är ett problem utan enkel lösning

fotboll_140412741Dagen efter det tragiska mordet/dråpet/dödsfallet, eller vad man nu vill kalla händelsen, översvämmas media av mer eller mindre användbara inlägg.

Dels har vi standardinlägget ”har fotbollen något existensberättigande”. Meningslöst inlägg, så länge personen inte svarar på frågan. Om då svaret skulle vara ja, innebär det då personen ifråga vill avskaffa landets största idrott? Problemet med denna typ av inlägg är att svaret på retoriska frågan är ”Nej”, men skribenten vet att det inte kommer att hända – så varför skriva artikeln.

Standardinlägg två är att ”det som hände är hemskt + att nåt ska göras”, vill jag håller med om. De som skriver detta har i allmänhet inga lösningar, men jag förstår dem. De vill och måste vädra ur sig.

Sen har vi dom som försöker använda en tragedi för att pusha en egen agenda. Dessa individer går jag omvägar runt en dag som denna.

Andra kommer med ”lösningar” som inte är några lösningar utan bara pekfingrar i luften. De tycker att klubbarna eller andra supportrar ska ta tag i saken. Fixa det, typ. Hur vet de inte.

Klubbarna har ansvar för vad som händer på arenan och i nära anslutning till den, men kan inte, ska inte, vara privatpolis på stan.

Vad kan andra supportergrupper göra förutom att ge sig på våldsverkarna med våld? Prata med dem? Den som tror det hjälper är naiv som en nyvaken 3 månaders baby. De officiella supporterklubbarna lever i separata skott från firmorna. Firmorna skiter blankt i vad Supporterklubb ”Vad som helst” säger, det finns ingen respekt. Jag tror heller ingen egentligen vill att huliganer ska lynchas på ståplatsläktarna, trots att det är det som vissa omedvetet faktiskt föreslår.

En annan klassiker är att avskaffa ståplats. Ingen brukar fråga dessa individer hur avskaffande av ståplats skulle ha förhindrat dödsfallet i Helsingborg. Inte heller låtsas de om att gamla Råsunda avskaffade ståplats rätt många år före rivningen. Detta hade ingen som helst inverkan på AIKs huliganproblem.

Ytterligare en klassiker är att firmafolk skiter i fotboll. Lika felaktig som den är gammal.

Ledarsidorna pekar på inslaget av högerextrema grupper inom firmorna. Dom finns där, men frågan är hur dominerande de egentligen är. Vissa firmor är dominerade av nassar, andra inte. Folk skulle bli förvånade om de visste hur många skötsamma väletablerade familjefäder med bra jobb och Svenssonliv som leker ”Fight Club” i firmamiljö.

Ska vi se praktiskt på det hela finns det två delar att ta tag i.

Rekryteringen av nytt folk: Här kan klubbarna och övriga supportergrupperingar göra en insats. Det gäller att nå dem som finns  i gränslandet. Å andra sidan pågår mycket arbete inom detta arbete, men allt går att utveckla.

Ta tag i nuvarande grupperingar: Det är här det finns brister. Klubbarna har under många år bönat och bett den politiska nivån att studera det engelska exemplet.

I England är huliganismen, mer eller mindre, ett minne blott. Ja, det var tuffa tag. Inte alltid så sympatiska åtgärder. Specialutbildade poliser punktmarkerade enskilda. Tillträdesförbud på arenor i upp till tio år. Dömda som tvingas anmäla sig på en polisstation en bra bit bort i samband med matcher SdS

Vad engelsmännen gjorde var att begränsa rörligheten för huliganer. I klarspråk tog de ifrån dem en del av sina medborgerliga rättigheter. Det hände att folk som de facto inte gjort något, eller att det i vilket fall  inte kunde bevisas att de gjort något. hamnade i nätet och fick samma straff. Smällar de fick ta.

Signalen var: ”Håll er borta från dessa grupper om ni vill behålla era rättigheter”. Effekten blev dels att det blev jobbigt att vara engelsk firmakille ,dels att de blev mindre synliga, vilket påverkade rekryteringen. Individerna finns fortfarande kvar, vilket vi kan se när engelska landslaget spelar utomlands, men på hemmaplan är priset för högt.

Osympatiskt? Japp! Effektivt? Japp!

Ansvarigt statsråd Lena Adelsohn Liljeroth visar med all tydlighet att hon inte har en susning om vad som behöver göras. Hon vill förbjuda bortasupportrar. Frågan är hur hon tänkt sig att det i praktiken skall gå till. I söndags fanns några hundra supportrar från Falkenberg på plats i Malmö. Enligt Lena A L är dom tydligen problemet. Dom var ju bortasupportrar.

Jag har varit i Borås och träffat folk från Elfsborg före match – tydligen var det också ett problem enligt Lena A L. Vi satt runt 200 pers på en uteservering i centrala borås. Ölen flödade och sen gick vi tillsammans till arenan och klev upp på varsin läktare. Men, vi var bortasupportrar.

Jag blir så oerhört trött när ansvariga politiker kommer med enkla ickesvar på komplexa problem som kräver lösningar i flera dimensioner. Vem vågar ta upp den engelska lösningen på allvar?

Beatrice Ask? Morgan Johansson? Vem?

Frågar ni mig vad som behöver göras pekar jag på tre punkter:

 • Stärk det förebyggande arbetet
 • Skapa nån form av Exitorganisation för de som vill hoppa av
 • Titta på den engelska lagstiftningen om tillträdesförbud och kopiera det som är användbart

Det är också en god idé att lyssna på Tommy Deogan, vars bror var det förra dödsfallet.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Att få bukt med våldet kring fotboll är ett problem utan enkel lösning”

 1. Per Kjellén Says:

  Kan det vara så, att händelsen inte har med fotboll att göra?

  Kan det vara så, att känslor som triggas leder fram till handlingar som ibland hyllas och accepteras och ibland föraktas och bestraffas.

  Nu hände detta i samband med en fotbollsmatch. Kan det vara så, att supporterna själva kan skapa en uppförandekod som sätter stopp för våldet?

  Visst kan det vara så, men jag bedömer det inte vara troligt. Polisen löser förhoppningsvis saken – då får vi svar.

  Gemensam supporterkod. Gruppen supportrar är alldeles för spretig. Det finns iofs redan en kod som de allra flesta följer, dvs Svea Rikes Lag. Problemet är att du har ett gäng som tycker slagsmål i klubbens namn är eftersträvansvärt oavsett vad klubb, lag eller andra supportrar säger. /Peter

 2. Britt Ingegärd Jakobsson Says:

  Inte en lösning men ett gott råd till alla som grubblar och söker svar. Läs boken Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk.
  Där listar han de mansideal som finns inom t ex Firman Boys, där författaren mötte artiga välklädda personer från olika samhällsklasser. Mendel-Enk blev äcklad men mest när han upptäckte att normerna var desamma som han själv uppfostrats till:
  Stå pall.
  Behärska dig.
  Var lojal mot gruppen.
  Offra dig för något som är större och viktigare än du själv.
  Böj dig för den interna hierarkin.
  Den stenhårda uppdelningen offentligt och privat.
  Föraktet för svaghet.

 3. Bea Ask är inte en del av lösningen på huliganproblemet | Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « Att få bukt med våldet kring fotboll är ett problem utan enkel lösning […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: