Byggnads slår hål på arbetsgivarnas lögner

Byggarbetsgivarna har spridit osanna uppgifter om Byggnads. Är vi snälla säger vi att det är okunskap, är vi mer ärliga konstaterar vi att det är lögner. Byggnads reder ut turerna. Läs hela texten här.

 • Påstående: Av byggbranschens 90 000 företag står 60 000 utanför kollektivavtalssystemet.
  Så här ligger det till: Av byggbranschens samtliga företag så har 80% av företagen kollektivavtal eller är företagare utan anställda. De innebär att det är ca 20% (ca 18 500 st) av företagen som valt att inte teckna kollektivavtal och som borde ha avtal. Det är fackets och arbetsgivarnas uppgift att se till att dessa tecknar kollektivavtal. Det är så den svenska modellen fungerar.
 • Påstående: Byggnads har som vana att välja konflikt framför förhandlingar. Byggnads hotar den svenska modellen.
  Så här ligger det till: Helt fel påstående. Byggnads har tagit ut sina medlemmar i strejk, tre gånger på tio år. Det visar statistik från Medlingsinstitutet.
 • Påstående: Byggnads strejkhot handlar om makt och prestige.
  Så här ligger det till: Byggnads varsel handlar om att vi vill få ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i byggavtalet. Ingenting annat. Det är anmärkningsvärt att Sveriges största arbetsgivarorganisation väljer att smutskasta och sänka debattnivån på detta sätt.
 • Påstående: Kravet på huvudentreprenörsansvar kommer att leda till att små företag slås ut och att de anställda kommer att förlora jobbet.
  Så här ligger det till: Vi har stor respekt för våra små och medelstora företag där merparten av våra medlemmar arbetar. Vårt förslag gynnar dem eftersom de kan konkurrera på lika villkor. Om inte ett huvudentreprenörsansvar införs så är det de små och medelstora företagen som slås ut.
 • Påstående: Byggnads förslag syftar till att få bort utländska byggföretag från arbetsplatserna eller förpassa utländska byggjobbare till sina hemländer. Byggnads påstår också att byggarbetsplatser svämmas över av utländsk arbetskraft.
  Så här ligger det till: Byggnads välkomnar utländska företag och utländsk arbetskraft. Det enda vi säger är att alla som arbetar och verkar i Sverige ska göra det under Svenska kollektivavtal. På så sätt förhindras låglönekonkurrens och vi får en seriös och sund  konkurrens mellan företag
 • Påstående: Byggnads för fram felaktig statistik om dödsolyckor i byggbranschen.
  Så här ligger det till: Det finns två problem med SN:s argument. Dels använder de sig av en statistik där vare sig utländsk arbetskraft, bemanningsföretag eller andra anställda utanför avtalsområdet ingår. Dels bortser SN från det faktum att det finns fler år än 2013.

  Tidningen Byggnadsarbetarens granskning från 2012, som bygger på Arbetsmiljöverkets statistik samt inrapporterade olyckor, visade till exempel att 111 personer miste livet i byggolyckor mellan 2002 och 2011. Förvisso har glädjande nog dödsolyckorna minskat de senaste åren, men till skillnad från SN så väljer Byggnads att inte bara titta på ett enskilt år eller avtalsområde när vi pratar statistik.

  Det är också fel fokus att prata om statistik när det dör så många byggnadsarbetare varje år. Byggnads kan aldrig acceptera annat än noll döda byggnadsarbetare. Det är vårt fokus.

 • Påstående: Byggnads har inte sedan 2008 varslat något utländskt företag om strejk mot den påstådda användningen av mycket låga löner man säger sig vilja stävja.
  Så här ligger det till: Det stora problemet uppkommer efter det att Byggnads har tecknat kollektivavtal med utländska företag. Det visar sig då väldigt ofta att de anställda inte får ut den lön som står i kollektivavtalet. Det är ofta så att den utländska arbetskraften får 35 – 100 kr/tim och får arbeta under slavliknande förhållanden.

Det är synd att byggarbetsgivarna ägnar sig att sprida myter istället för att diskutera rimliga krav.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: