När arbetslinjen leder till arbetslöshet

Littorin_brysselIbland händer det att en åtgärd vars syfte var X. leder till motsatt resultat, dvs Y. Den borgerliga regeringens regler för deltidsstämpling är ett sånt exempel.

Enligt det gamla systemet fick man deltidsstämpla i 300 dagar. Om man under den tiden tjänade ihop till ett nytt arbetsvillkor fick man nya dagar. Den som hade ett fast deltidsjobb kunde inte få nya dagar, förutom de första 300.

Många, inklusive jag själv, använde detta regelverk för att genom timanställningar och vikariat klösa oss in på arbetsmarknaden. Personligen jobbade jag som timanställd cirkelledare på ett flertal studieförbund under fyra år innan jag fick ett fast jobb på ABF Malmö. Denna ordning föll inte Regeringen Reinfeldt i smaken.

I budgeten för 2008 skar Regeringen kraftigt ner på deltidsstämplingen i A-kassan, en deltidsarbetare får numera stämpla i max 75 dagar. Den dåvarande arbetsmarknadsministern motiverade förändringen såhär:
– Detta förstärker de deltidsarbetandes incitament att söka heltidsarbete, det sätter därmed press på arbetsgivarna att i större utsträckning erbjuda heltidsarbete, sa den före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin under en interpellationsdebatt i riksdagen.SvT

De fackliga organisationerna protesterade, men åsikter från den typen av ”särintressen” var inte relevanta för Fredrik, Sven-Otto och Anders. De visste bäst.

Men för Leif Grön rinner tiden ut, snart får han inte längre deltidsstämpla, Arbetsförmedlingen har gett honom rådet att säga upp sitt nuvarande arbete och gå över i heltidsarbetslöshet, då kan han nämligen fortsätta få akassa.
– Det är ju helt galet, Arbetsförmedlingen är gjord för att de ska skapa arbete åt folk, men i detta fallet blir det ju tvärtom, säger Leif Grön.
På Arbetsförmedlingen säger man att myndigheten i första hand försöker att få den deltidsarbetande att söka heltid.
– Men vilka rekommendationer vi ger beror lite på deras situation. Vi rekommenderar först och främst att deltidsarbetarna ska prata med arbetsgivaren för att försöka få upp arbetstiden. Men, om inte det går och i det fall som personen timvickar så är ju inkomsten såpass osäker att man kanske inte klarar sig på det. I de fallen skulle jag också råda den deltidsarbetande att gå över i heltidsarbetslöshet, då får ju han eller hon A-kassa.SvT

Bra jobbat!!!

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “När arbetslinjen leder till arbetslöshet”

 1. Per Kjellén Says:

  Jag minns det så här:

  Den som frivilligt arbetar deltid skall inte kunna få a-kassa för resterande del.

  Den som av brist på alternativ jobbar deltid och kreativt söker heltid kan få a-kassa i högst 75 dagar.

 2. Anonym Says:

  För att avika från ämnet men ändå belysa konsekvensen av en politik som sägs vara arbetslinjen.
  Så läser man idag att var tredje krona går till krogen.

  D.v.s. Det verkar helt kontraproduktivt att därmed satsa på restaurnagmoms, pigbidrag o.s.v
  När dessa brancher har en högkonjuktur och sväljer 1/3 del av det vi tjänar.

  Självklart måste därmed skattekronor satsas på annat än Krogbesök.

  Annars självdör ju Sverige om det enda vi ska syssla med blir äta, lata oss och ha pigor sedan befinna oss inom vården och minska livsåldern men jobba tills vi dör.

  Kort sagt den arbetslinjen moderaterna har är inget annat
  än ren bluff ,
  Syftet är nåt helt annat nämligen göda så en överklass kan lata sig och sluta jobba så fort som möjligt därefter servas av billigt betalt folk
  likt som sker i underutvecklade länder.

 3. Anonym Says:

  Med Robbotar som tar över borde starka fackföreningar kräva heltidslön för halvtidstjänst och att halvtid blir den normala arbetstiden.

  De som jobbar mer än halvtid skulle därmed kunna beskattas hårdare, kanske som en straffskatt för att de bidrar till mindre utbud av jobb.

  Skulle det kunna bli så? D.v s Robbotar blir så dominerade så jobb
  blir kort sagt en dominerande faktor.

  Robbotars inmarch i arbetslivet verkar i alla fall inte politiker ha minsta framförhållning om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: