Byggarbetsgivarna tvingar Byggnads strejka för #huvudansvar

Byggnads varslar om strejk för att uppnå ett avtal  om huvudansvar.

Det här varslar Byggnads för: * en säker arbetsmiljö utan dödsfall, *en byggarbetsplats där människor inte utnyttjas, *en bransch utan oseriösa arbetsgivare och kriminalitet, *en arbetsmarknad fri från låglönekonkurrens, *de utländska byggnadsarbetarna som knappt får betalt, *att stärka och utveckla våra svenska kollektivavtal.Nu får det vara nog – vi behöver ett huvudentreprenörsansvar!

– Nu börjar tålamodet ta slut. Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi har trott på en gemensam lösning. Det enda vi har fått är ett nej, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Sveriges Byggindustriers (BI) agerande har tvingat fram ett varsel. Nu vilar ett stort ansvar på BI för att vi ska komma till en förhandlingslösning innan en byggstrejk bryter ut, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin. Byggnads

Byggnads är rimliga och i mitt tycke självklara. Ingen ska dö på jobbet. Ingen lönedumpning, inget svartjobb, inga svarta pengar. Kommunal stöder varslet,  Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko som utgör gruppen 6F stöttar.

Gå in på kampanjsidan, se filmen, stötta Byggnads kamp för en laglig byggmarknad i Sverige.

Läs Jönsson

Annonser

Etiketter: , ,

7 svar to “Byggarbetsgivarna tvingar Byggnads strejka för #huvudansvar”

 1. Per Kjellén Says:

  Jag har givetvis inget med själva saken att göra. Jag har att göra med debattsättet.

  Du påstår att Byggarbetsgivarna har någon form av påtryckning på facket som gör att dessa fackliga ledare har blivit tvingade att strejka.

  Byggnads påstår att Byggarbetsgivarna vill ha en arbetsmiljö som tolererar ett antal dödsfall per år. Byggnads påstår att Byggarbetsgivarna utnyttjar människor. Byggnads påstår, att Byggarbetsgivarna accepterar oseriösa arbetsgivare och kriminalitet, Byggnads påstår, att det finns arbetare som knappt får betalt och det borde alltså Byggarbetsgivarna kunna klara.

  Fri lönekonkurrens blir nog svårt att bekämpa. Lyckas Byggnads att höja lönerna rejält så kommer t.ex. Kommunal få besvär genom att deras medlemmar går över till Byggnads. Solidariteten kräver väl att även Kommunal och andra skall få samma löneökningar i så fall. inte i procentsatser utan i Kronor.

  Inte kan väl Byggnads mena att en strejk skulle ha som syfte att stärka och utveckla de svenska kollektivavtalen. Var finns den internationella solidariteten. Skall kollektivavtalen förhandlas under strejkhot eller som villkor i en uppgörelse om slut på en strejk?

  Är Byggnads inställning och krav verkligen korrekt skildrade i ditt inlägg???

 2. Peter Says:

  Strejk är ett väldigt vanligt och accepterat sätt att skaffa sig ett kollektivavtal. Företagens motiv för att skriva avtal är att avtal ger arbetsfred. Utan avtal, ingen arbetsfred.

  Det finns en flock oseriösa i vissa fall kriminella företag som ägnar sig åt lönedumpning, svarta pengar, brott mot arbetsmiljölagen. Huvudansvar är ett sätt att bekämpa det.

  Byggarbetsgivarna säger nej till detta rimliga krav och tvingar sålunda Byggnads till konflikt / Peter

 3. Per Kjellén Says:

  Om det finns en flock kriminella företag i branschen så är det förhållandet något som polisen skall ta hand om.

  Det är synd att ett sådant förhållande skall ligga till grund för stridsåtgärder mot en hederlig och samarbetsvillig bransch.

 4. Peter Says:

  Du verkar tro att stridsåtgärder är något onaturligt eller suspekt. Blockader och strejker är ett självklart verktyg för att skaffa sig det avtal man villa ha.

  Detta är ett sånt tillfälle /Peter

 5. Per Kjellén Says:

  Jag menar att det inte är Byggindustrin som skall uppträda som poliser och straffa kriminella företag i branschen. Det är rättsväsendet och polisens uppgift.

  Jag har flera gånger sagt att jag är liberal och anser att en fri marknadsekonomi är det bästa systemet för rättvisa och för att bekämpa fattigdom.

  Som jag sagt bygger den fria marknadsekonomin på att fria individer utan tvång träffar ekonomiska uppgörelser till ömsesidig nytta.

  Om fria individer sluter sig samman i organisationer så förändrar inte detta principen. Alltså skall Fack och företagare utan tvång från någondera parten, eller hot om tvång, komma överens till ömsesidig nytta. Givetvis kan detta vara svårt ibland och om detta inte går så skall parterna inse att det bästa för båda kan vara att inte träffa någon överenskommelse. Detta är inget revolutionerande eller konstigt. En stor del av arbetsmarknaden fungerar bra utan kollektivavtal och stora delar av samhället fungerar också utan överenskommelser.- Det är alltså inte kränkning av någon part att i lugn och ro inse att en ömsesidig överenskommelse inte är möjlig eller lämplig.

 6. Peter Says:

  Vi har rätt att att ta till stridsåtgärder för att få det avtal vi vill ha. Det är en mänsklig rättighet vi avser fortsatt använda. /Peter

 7. Anonym Says:

  Det är väl rätt självklart folk strejkar om de int får den lön för utfört arbete som de vill ha.
  Finns alternativa möjligheter utnyttjas dessa. EX: Byta jobb eller ha en strejkkassa som man plockar ur till Motparten gett sig.

  Men idag så är strejker nästan osynliga.
  Istället är det arbetsgivaren som har fullkomlig makt och av det skapas istället typ slavarbeten som FAS-3

  Minns 80-talet när Nyliberalismen kom hur Företag började flytta och hur folk strejkade när företagen inte gav löner efter kraven.
  Samtidigt försvann jobb i mängder inom främst industrin.

  Samtidigt som inflation var hög kunde många få lönehöjningar som realt var lite värda.

  Idag är lönerna realt sett oerhört låga jämfört med för 30-40 år sedan. och de tenderar bli än lägre realt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: