Skilda Världar – Kommunal jämför privat, offentlig & ideell barnomsorg

kommunal_rapportKommunal har släppt en rapport titulerad ”Skilda världar – en jämförelse mellan kommunalt, ideellt driven och bolagsdriven förskola”. Den som vill läsa hela kan klicka på länken. Några fakta ur rapporten

  • De bolagsdrivna förskolornas etableringsmönster. Det är stora  geografiska skillnader var förskolor av olika driftform är etablerade. Bolagsdrivna förskolor är tydligt koncentrerade i storstadsregioner medan ideellt och kommunalt drivna förskolor finns i hela landet.
  • De fristående förskolorna har kortare öppettider än kommunalt drivna förskolor.
  • I ideellt drivna förskolor lägger över hälften av föräldrarna ned arbete  och tid på förskolans drift
  • Kortare öppettid och föräldrars arbetsinsats frigör resurser som i fristående förskolor tycks gå in i verksamheten i de ideellt drivna förskolorna medan frigjorda resurser i bolagsdrivna förskolor främst stärker företagets resultat.
  • Otydliga kösystem kan bidra till att mer aktiva föräldrar kan tjata sig in eller att förskolor kan ”välja barn” ur kön

Rapporten konstaterar även

Sedan 2009 är det lag på att alla fristående barnomsorgsverksamheter i en kommun ska få samma ersättning per barn som den kommunala förskolan. Barnomsorgspengen till fristående förskolor ska vara den genomsnittliga kostnaden per barn i kommunens egna förskolor. Resultaten i den här studien pekar på att barnen i fristående förskolor inte är lika resurskrävande som barnen i kommunalt drivna förskolor. Problemet är att de resurser som frigörs i fristående förskolor stannar där i stället för att omfördelas till mer resurskrävande barn. Slutsatsen är att det finns tendenser till segregering på förskolemarknaden. Effekten av den segregeringen riskerar att slå mot just de barn som mest behöver en förskola av hög kvalitet.

Rapporten visar att det finns skillnader mellan de tre olika driftformerna kommunalt drivna, ideellt drivna respektive bolagsdrivna förskolor. Skolverket redovisar oftast endast skillnader mellan kommunala och fristående förskolor. Därmed har skillnader mellan ideellt drivna och bolagsdrivna förskolor dolts. Det är en allvarlig brist

Underlaget kommer från en medlemsundersökning, en föräldraenkät samt andra undersökningar samt offentlig statistik. Rapporten är författad av Ulrika Lorentzi och Olof Widmark.

Kommunal har även några förslag, men den nyfikne får läsa rapporten.

Bloggat: Moberg 

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Skilda Världar – Kommunal jämför privat, offentlig & ideell barnomsorg”

  1. Mattias K Says:

    Intressanta iakttagelser. Hur säkerställer vi att inte de kommunala förskolorna får ta hand om alla resurskrävande barn? Det skulle ju göra att kostnaden per barn skulle öka i kommunal verksamhet, och då skulle de privata skolorna få mera pengar per elev utan att för den delen behöva förändra sin verksamhet alls. Finns det några kontrollmekanismer så att detta inte händer? Kan privata skolor neka barn plats?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: