Varför har vi välfärd?

BakterierVarför har vi välfärd? I min värld är svaret enkelt. Vi har välfärd därför att folk, oavsett betalningsförmåga, behöver sånt som utbildning och sjukvård.

Motivet för skolan är alltså att utbilda folk, unga som gamla. Därför har vi skolor.Vi har sjukhus för att de som blir sjuka eller skadar sig skall få adekvat vård. Skolor och sjukhus finns inte därför att vissa individer skall få känna tillfredsställelsen att äga och driva en egen skola eller sjukhus.

Vi väljer att skattefinansiera välfärden därför att såväl den rike som den fattige har samma behov och, enligt mig, samma rätt, till utbildning och sjukvård. Av den orsaken är det också grundläggande att de skattepengar vi avsätter till skola och sjukvård används till just skola och sjukvård. De skall inte gå till vinster eller användas för att företag X skall köpa ytterligare ett skol- eller vårdföretag.

Välfärdens skattepengar skall inte gå till vinster, de skall gå till välfärd.

Så jäkla enkelt är det.

Annonser

Etiketter: ,

4 svar to “Varför har vi välfärd?”

 1. Anonym Says:

  Nu är det ju så att I högerns välfärd gäller välfärden enbart de som jobbar.
  Minns Reinfeldts Ord: Vi har stärkt välfärden.
  Det han då menar är att välbeställda har genom privata försäkringar, gräddfiler, o.s.v fått bättre välfärd.

  Vi måste tydliggöra vad välfärd innefattar annars kommer högerkrafter tala om en helt annan välfärd än vad folket i gemen tänker på.

  Vi vet ju hur högern använder sig av ords betydelse man säger ett men gör nåt annat.

 2. Därför finns vi på Tillväxtmässan idag | #SFramtidHalland Says:

  […] mer: Röda Berget, Martin Moberg, Allehanda, Peter Franke, Roger Jönsson, Irene Wennemo, Tobias Brandell, Göran […]

 3. Per Kjellén Says:

  Välfärd globalt och nationellt är helt beroende av det globala och nationella näringslivet.

  För att möjliggöra välfärd måste näringslivet skapa vinster. Vinster uppstår när näringslivet har lägre kostnader än intäkter.

  Vinsterna ger samhället möjligheter att betala för välfärden. Det allra mesta går åt till den vanligen välfärden – mat, kläder och bostad. Därefter kommer skola, vård och omsorg.

  Den politiska frågan är att ge medborgarna ett svar på hur mycket av välfärden skall ske enligt var och ens privata ekonomi eller om välfärden skall ske med offentlig välfärd betald med skattemedel.

  Oavsett vilket beslut som fattas av politiker i en demokratisk ordning, eller för den delen i ett enväldigt statsskick, så blir beslutet beroende av vilka vinster som näringslivet skapar.

  Oavsett om näringslivet får arbeta i en marknadsekonomi eller i en planekonomi så blir välfärden beroende av vilka vinster näringslivet skapar.

  Så jäkla enkelt är det att det är näringslivets vinster som är källan till skattepengar.

  sorteras under goddag yxskaft /Peter

 4. Per Kjellén Says:

  ”Goddag yxskaft” används när någon svarar på en fråga, som hen inte har hört. Men i detta fallet är mitt inlägg en kommentar på ett påstående, nämligen detta: ”Välfärdens skattepengar skall inte gå till vinster, de skall gå till välfärd.”

  Eftersom påståendet är något av en ‘oneliner’ så blev min kommentar något för detaljerad.

  Det verkliga problemet är inte att vinster i verksamheter inom välfärden inte återinvesteras utan att de skatteplaneras bort från det svenska, nationella skattesystemet.

  Socialdemokraterna har ännu inte hunnit före Alliansen i en regeländring. Den är nämligen inte alldeles enkel.

  Ett annat verkligt problem är att huvudmännen för välfärden inte klarar av, eller på grund av lagen om upphandling, inte tillåts att använda sunt förnuft.

  Båda dessa verklig problem får inte sin lösning därför att det propagandistiska och populistiska påståendet att vinster minskar skattepengarna när det i själva verket är ett vinstgivande näringsliv som skapar skattepengarna. Näringslivet måste täcka sina kostnader för att kunna betala löner. Lönerna är de viktigaste källan till skatteintäkter, dels genom skatt på nominell lön, dels genom arbetsgivaravgifter och dels genom konsumtion.

  Du gav en kommentar som hade noll komma noll med inlägget att göra. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: