Politik & Näringsliv kräver fyrspår mellan Malmö och Lund

kontaktledningKatrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad samt ordförande i MalmöLundregionen, Pontus Lindberg, ordförande regionala tillväxtnämnden i Region Skåne och Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Industri- och handelskammaren har författat en gemensam skrivelse till miljöminister Lena Ek. Kravet är enkelt. Fyra spår mellan Malmö och Lund.

Vi skriver nu för att uppmärksamma att ett av de få projekt som finns för Sydsverige och som otvivelaktigt behöver genomföras i tidigt skede, nämligen fyrspåret Malmö-Lund, tidsmässigt håller på att äventyras. Skall regeringens ambitioner kring bostäder och jobbskapande realiseras är detta ett av de mest centrala projekten i landet. Sträckan mellan Lund och Malmö utgör den sydligaste delen av Södra stambanan och är Sveriges näst mest belastade dubbelspår  med ca 450 tåg/dygn.

Det är synnerligen olyckligt att projektet har väntat på regeringens tillåtlighetsbeslut sedan  2010. Trafikverket har nu beslutat att banta projektorganisationen för projektet fyrspår Flackarp-Arlöv (Region Syd) eftersom situationen med tidplan och innehåll i projektet, inklusive handläggningen och beslutstempot hos regeringen, är så oklar. Vi ser detta som mycket allvarligt för den nationella sysselsättningen och tillväxten. Om detta projekt försenas eller i praktiken helt uteblir under kommande planperiod så kommer det att hämma både bostadsutveckling och jobb och därmed försämra näringslivets villkor mycket påtagligt.

Ni hittar hela skrivelsen på min Slideshare

Var är egentligen problemet? Skåne är en region med möjlighet för tillväxt och arbete, men då krävs goda kommunikationer. Varför drar regeringen benen efter sig? är det Borgs gamla spöke om den överinvesterade järnvägen som fortfarande skramlar med kedjorna?

När ledande politiker från båda blocken samt företrädare för det regionala näringslivet höjer rösten måste regeringen inte bara lyssna utan även agera.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: