Stötta kommunals kamp för jämställda löner – Be a man

Kommunal bedriver en viktig kamp för jämställda löner. Den kampen förs varje dag, året om. Den breda allmänheten ser egentligen bara denna kamp när det dags att skriva avtal. Det är viktigt att vi förstår varför kommunal ibland nödgas vidta stridsåtgärder och inte beter oss som moderata studenter, dvs vidriga strejkbrytare.

Genom kampanjsidan Be a man vill kommunal sätta fokus på strukturella löneskillnader.

Jag kommer osökt att tänka på när jag jobbade på dåvarande ASEA i Ludvika. Civilingenjörerna ansåg att vi metallare skulle avstå löneutrymme för att höja ingångslönen för kvinnliga civilingenjörer. De hade nämligen lägre ingångslön än sina manliga motsvarande.

Klubbens svar var frågan: ”Hur kan ni tillåta det”? samt beskedet ”Ni får omfördela inom ert eget avtalsområde och ta från manliga civilingenjörer och ge till de kvinnliga”.

Vad jag vet blev det inget med den saken. Detta utspelades på 80-talet. Jag vet inte hur det ser ut idag, men jag tvivlar på att så mycket har förändrats.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Stötta kommunals kamp för jämställda löner – Be a man”

 1. GRATTIS Kvinnan… Bullshit! | Högbergs Tankar Says:

  […] och annat Intressant: Peter Johansson, Fredrik Virtanen, Läs även andra bloggares åsikter om 8 mars, jämställdhet, politik, kvinnor, […]

 2. Per Kjellén Says:

  Hur man än delar upp människor i kategorier, kön, religion eller ras så kommer det alltid, nödvändigtvis, bli så att en av kategorierna kommer att ha högre genomsnittlig lön en den kategori som statistiken jämför med. Tänk dig att statistiken i stället mätte lön för blåögda jämfört med brunögda, eller t.ex. för personer som väger mindre än 70 kilos med sådana som väger mer. Statistiken skulle visa på att endera gruppen skulle tjäna mer än den andra.

  Fråga i stället varför vissa yrken har en lägre lön än andra. Varför skall en sophämtare har mer lön än t.ex vårdyrkena. Varför skall en minister ha högre lön än en riksdagsledamot. Varför skall en företagsledare för ett stort företag ha högre lön än en företagsledare för ett litet företag?

  Det finns massor av frågor att besvara.

  Jag tror att det beror på att arbetsmarknaden inte anpassas efter den fria marknadens principer. Då skulle tillgång och efterfrågan bestämma priset och det tror jag är bra.

  För min del gillar jag fackföreningar, kollektiva förhandlingar och om det krävs stridsåtgärder som leder fram till ett kollektivavtal som motsvarar våra krav. /Peter

 3. Ett jämställdhetslöfte (S) | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Fler som skrivig: Martin Moberg, Sofia Lund, Peter Högberg, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: