Svenska universitet tappar mark

c1862-arrogansentaggDet är bara att konstatera att svenska universitet tappar mark. Idag kan vi läsa att de klassiska universiteten i Lund och Uppsala inte längre finns i topp 100 vad gäller anseende.

För någon vecka sedan kunde vi läsa att Sverige slängs ut ur ENQA(European Association for Quality Assurance in Higher Education). Orsak?

Bakgrunden är att regeringen 2010 genomdrev en ny modell för att kvalitetsgranska högskoleutbildningar, trots kritik från stora delar av den svenska universitetsvärlden och dåvarande universitetskanslern Flodström som avgick i protest.

Även ENQA invände. Dels mot en politisk styrning av dåvarande Högskoleverket, dels mot att de svenska granskningarna fokuserade för mycket på studenternas resultat – examensarbeten – och för lite på lärandet i stort. ENQA satte Sverige under granskning varpå regeringen aviserade en översyn av modellen.

I år gick respiten ut och ENQA skulle ta ställning till om Sverige kunde bli fullvärdig medlem igen. Men nyligen stod det klart att Universitetskanslersämbetet (UKÄ) begärt att ENQA:s granskning av Sverige skulle skjutas upp ett år, och fått nej. Det får följden att det svenska medlemskapet upphör i höst och inte blir aktuellt på minst ett par år. Expressen

Det har gått fyra år och nu kastas Sverige ut från en organisation vars mål och syfte är kvalitetssäkra högre utbildningar. På UKÄs hemsida kan vi läsa att Sverige trots kan ansöka om ett slags anknytningsavtal. Från fullvärdig medlem till att vara anknuten.

Den högre utbildningens kvalitet och våra universitets anseende är avgörande för vår möjlighet att attrahera duktiga studenter. Om inte våra universitet kan leverera hotas Sveriges långsiktiga utveckling.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Svenska universitet tappar mark”

 1. En grubblande socialförsäkringsminister utan handlingskraft? | LO Bloggen Says:

  […] Läs också:  Martin G Moberg, Irene Wennemo, Agneta Berge, Bengt-Urban Fransson, Sanna Rayman , Magnus Johansson, Peter Högberg, SR Ekot, Margit Silberstein, Peter Johansson, SVT Nyheter, Expr,  SVT Sydnytt, SVT Östnytt, Leine Johansson, Roger Jönsson, Johanna Palmström, Göran Johansson, Peter Johansson […]

 2. Anders Nilsson Says:

  En sak som förpestar svenska ämnesinstitutioner sedan årtionden:
  internrekryteringen. I USA tillåts du inte som nybliven doktor
  få förordnande vid din gamla institution. Någon annan än din hand-
  ledare ska visa intresse för din forskning och förmåga som forskare. Detta påtalades under (s)-tiden, men som vanligt så
  hände inget. Vi i Sverige vill ha vår gemytliga vänskapskorrup-
  tion intakt. En gång på plats, alltid på plats. Och en orsak till
  att vi fått så många universitetsadjunkter.

 3. Svenska nobelpriser, verkar få vänta… | Högbergs Tankar Says:

  […] det inte att regeringen lyckats klanta till det (eller om det är medvetet?). Jag citerar från Peter Johanssons blogg ”För någon vecka sedan kunde vi läsa att Sverige slängs ut ur ENQA(European Association […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: