Palmekommissionen lägger fram sin rapport

Bild 1Idag släpper Palmekommissionen sin rapport om hur en kommande regering ska skapa fler jobb. Måste erkänna att namnet Palmekommissionen gör att det kittlar lite maggropen. Kommissionen kommer att presentera rapporten idag 15:00 på Stockholms universitet.

Rapporten sammanfattas i 10 punkter på DN debatt. Jag väljer att lyfta ett par av dem

2 Politiken bör inriktas på att stärka utsatta grupper snarare än att försöka anpassa arbetsmarknaden efter dem

3 Sverige behöver en bättre utbildad arbetskraft. Det finns en myt att Sverige skulle ha en överutbildad arbetskraft. I själva verket ligger utbildningsnivån i Sverige nära OECD-genomsnittet. Högre utbildning är starkt förknippat med högre sysselsättning, både bland inrikes och utrikes födda. Särskilt tufft är det för personer utan gymnasieexamen. Vi föreslår därför generella utbildningssatsningar för att fler ska kunna läsa in gymnasieexamen: ungdomsgaranti för att säkerställa att ungdomar ges möjlighet att komplettera sin gymnasieutbildning och ett nytt kunskapslyft som möjliggör för arbetslösa vuxna att läsa in gymnasieexamen med bibehållen arbetslöshetsersättning.
DN

Stefan Löfven förklarar i AB kommissionens formella ställning

Exklusivt för Aftonbladet ger Stefan Löfven sin syn på kommissionens arbete. S-ledaren slår fast att den jobbat helt självständigt. Därför kan slutsatserna inte ses som ”S-förslag”.
– Det vi väljer av detta kräver fortsatt beredning. Det är inte en komplett jobbpolitik. Men det är 
intressant. Forskarna har valt att fördjupa sig 
i arbetsmarknad och utbildning. Men där finns ingen näringspolitik och det är ju den som ska se till att jobben skapas, säger han.
Det som särskilt fångat Stefan Löfvens intresse handlar om aktiva konjunkturåtgärder för att klara dåliga tider. Han såg behovet av det redan under sin tid som IF Metalls ordförande – under den världsekonomiska krisen 2008. AB

Rapporten är ett inspel och ett underlag för att forma en socialdemokratisk politik för arbete, inte ett politiskt program. Av de magsura reaktioner som kommer från högerhåll drar jag slutsatsen att såväl rapport som metod är kvalitativa.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Palmekommissionen lägger fram sin rapport”

  1. Växande företag = nya jobb | #SFramtidHalland Says:

    […] Sanna Rayman, Martin Moberg2,  Magnus Johansson, Peter Högberg, SR Ekot, Margit Silberstein. Peter Johansson, SVT Nyheter, Freddie Lundqvist, Dagens Opinion, Peter Johansson, Roger […]

  2. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU | Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Roger […]

  3. En grubblande socialförsäkringsminister utan handlingskraft? | LO Bloggen Says:

    […] Bengt-Urban Fransson, Sanna Rayman , Magnus Johansson, Peter Högberg, SR Ekot, Margit Silberstein, Peter Johansson, SVT Nyheter, Expr,  SVT Sydnytt, SVT Östnytt, Leine Johansson, Roger Jönsson, Johanna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: