Eleverna fortsätter fly yrkesgymnasiet

gam_overEkot är först ute med en nyhet som känns som en mindre kär gammal vän. Niondeklassarna ratar yrkesprogrammen trots att möjligheterna till jobb är stora.

Tre mil från Skövde ligger Skara och här finns Skaraborgs enda plåtslagarutbildning, också det är ett bristyrke. Medellönen för en plåtslagare är i snitt 29 500 kronor i månaden SR

Detta medför att de företag som behöver folk måste säga nej till order. Istället för att anställa mer folk ligger de kvar på samma nivå. Det får också följden att folk som skulle kunnat fåt ett jobb inte får det. Som lök på laxen tappar stat & kommun skattekraft. Det är alltså rätt allvarligt.

Vad beror då detta på? Jag ser två huvudorsaker:

Yrkesprogrammen ger inte längre högskolebehörighet. Många unga vill hålla sina möjligheter öppna och väljer därför en utbildning som möjliggör det.

Industriarbete är inte attraktivt. Här ligger det stora ansvaret på företagen. Tyvärr verkar inte företagen ta detta enkla fakta till sig. De anser att kommunerna ska marknadsföra yrkesprogrammen bättre.

När högstadieeleverna söker till ett yrkesprogram söker de till yrket efter skolan, inte till skolan som sådan. Är byggjobb attraktivt är det många som söker byggprogrammet. Är byggjobb oattraktivt spelar det ingen roll om byggutbildningen sker i ett slott med tak av marsipan.

Marknadsföringen av utbildningarna spelar viss roll, men den stora faktorn är hur det bakomliggande yrket uppfattas av de niondeklassare som söker.

Ansvarigt statsråd Björklund har som vanligt en tredje förklaring

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: