Ukraina innebär en återgång till den globala bakgården

ukrainaTiden från andra världskrigets slut till murens och Sovjets upplösning kan med fog kallas den globala bakgårdens tidevarv.

De båda supermakterna USA och Sovjet ägde varsin bakgård, där de med den andres goda minne kunde styra och ställa bäst de ville. Några verbala protester var bara en del av det geopolitiska spelet.

Sovjet ägde östra Europa. När Ungern och Tjeckoslovakien försökte byta kommunism mot demokrati slog den röda hammaren hårt och skoningslöst. USA å sin sida ägde central-och mellanamerika. De stöttade varje liten skitdikatator till tortyrknekt de kunde hitta och bytte ut de få folkvalda vänsterregeringar som fanns mot individer som Pinochet.

Vad vi ser nu är bakgårdens återkomst. Ryssland kommunicerar klart och tydligt både med Ukraina och resten av världen. Budskapet till Ukraina är ”Er frihet definieras av längden av det koppel vi satt på er”. Budskapet till världen är ”Vår bakgård, vi bestämmer”.

USA, EU och andra kommer att protestera och kanske lägga några mindre diplomatiska, kulturella och ekonomiska sanktioner. Dessa kommer inte att vara så stora att de allvarligt stör det ryska samhället, ty Ryssland kan alltid svara med att stänga av olja och naturgas en månad eller…

För de som är för unga för att minnas den globala bakgården är Ukraina en chock. För oss som var med är det en återgång till en internationell ordning vi trodde var död och begraven.

Läs gärna Ledarsidorna i ämnet.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Ukraina innebär en återgång till den globala bakgården”

 1. Lars Flemström Says:

  Har någon förutom världspresident Carl Bildt på fullt allvar trott att Ukraina skulle komma med i EU?

  Varför får inte Ryssland vara med i EU? Har inte EU därigenom definierat sin fiende?

  Polen vill förstås återfå det stora område i västra Ukraina, som etniskt, kulturellt och religiöst är en del av Polen och politiskt var en del av Polen före Molotov-Ribentroppakten 1939.

  Men vill den icke-polska befolkningen i övriga Ukraina verkligen följa med på köpet i en eventuell återförening av västra Ukraina med Polen?

  USA markerar väl fortfarande att Kuba är amerikanskt intresseområde genom att inte häva blockaden mot Kuba?

 2. Leif Says:

  Antagligen har allt detta sin bakgrund i bolsjevikernas statskupp och den ryska revolutionen. Tsaren hade abdikerat och vad som med dåtidens mått får anses vara en demokratisk ordning hade införts. Hade det inte varit för Lenin och hans anhang som genomförde en blodig statskupp så hade världen säkert varit en mycket trevligare plats idag.

  Känns som kommunismen gjorde Ryssland ruttet från grunden. Putin verkar vara dagens motsvarighet till dåtidens tyranner Lenin och Stalin.

 3. Väst måste lära sig hantera en orättvis värld | Röda Berget Says:

  […] som en slags ”neutral rättsordning”, vilket det inte är. På den tiden världen hade två supermakter uppfattade väst Sovjets krav och ståndpunkter som märkliga och främmande, ibland […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: