Statsministern och Utrikesministern har inte samma budskap om Ukraina

Reinfeldt_BildtDiplomati är konsten att säga väldigt mycket med väldigt få ord. Varje ord vägs på guldvåg och bedöms därefter.

I en internationell krissituation är detta extra viktigt. Där vägs även pauserna mellan orden på samma guldvåg och det som inte sägs är lika viktigt som det som sägs. Av de orsakerna är den offentliga sprickan mellan Statsminister Reinfeldt och Utrikesminister Carl Bildt en ren och skär skandal.

Fredrik Reinfeldt uttalar följande:

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar. Det finns naturligtvis sätt att prata med den ukrainska statsledningen och på det sättet lugna ner situationen SR

Bildt å andra sidan säger

Situationen i Ukraina beskriver Carl Bildt som extremt allvarlig.
– Det är hundra år sedan första världskrigets utbrott och vi är nu tillbaka i en situation där vi har en invasion och övergrepp mot internationella rätten, säger han till Expressen.

Hur uppfattar då omvärlden detta? Först några grundförutsättningar. För omvärlden är det självklart att Reinfeldt bestämmer över Bildt. Omvärlden räknar också med att budskapen från Bildt och Reinfeldt är noga uttänkta och koordinerade.

Sveriges utrikesminister säger att Sverige anser detta vara ett ”övergrepp”. Sveriges Statsminister uttalar förståelse för Rysslands motiv. Vad omvärlden och speciellt ryssarna hör är följande:

Sverige erkänner Rysslands rätt att agera på sin bakgård. Sverige vet att viktiga samarbetspartners inte gillar metoderna och skickar därför fram utrikesministern för att lugna dem och den egna nationella opinionen.

KG Bergström menar att Reinfeldt ska lämna utrikespolitiken åt Bildt. Det kan han väl tycka, men faktum är att Statsministerns position, inte Utrikesministerns, är Sveriges officiella.

När nu Utrikesminister Bildt offentligt driver en annan linje Sveriges måste han avgå. I varje annat land hade Bildt i detta läge antingen avgått eller fått sparken.

Läs Ledarsidorna och Sjätte Mannen.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Statsministern och Utrikesministern har inte samma budskap om Ukraina”

 1. Lars Flemström Says:

  Ryssland har nu skrivit avtal om att exportera kärnkraftverk till medlemsstater i EU. Genom det ogenomtänkta beslutet att avveckla den tyska kärnkraften och den helt vansinniga utbyggnaden av vindkraften har EU: största medlemsland, Tyskland, gjort sig beroende av rysk naturgas som back up till vindkraften. Vindstyrkan varierar som bekant, och ibland – särskilt under de kallaste vinterdagarna – är det stiltje. Vad kan EU göra, förutom att skicka ut skränfocken Carl Bildt?

  När Reinfeldt talar om en berättigad rysk oro för den ryska minoriteten i Ukraina, så menar han förstås att EU inte kan bita sin välgörare, Ryssland, i handen.

 2. Ryssland, Ukraina, arbetarklassen och nationalismen | Svensson Says:

  […] Mer: Moberg, Röda Berget, Ledarsidorna, DN, SkD, NSK, LT, DN2, SkD2, SkD3, NSK2, LT2, D, D2, Läs även andra bloggares […]

 3. Leif Says:

  Tror du verkligen att man internationellt fokuserar på vilka uttalanden som den svenska stats- resp. utrikesministern gör i den här frågan? Har du själv t.ex. koll på vilka uttalanden som har gjorts från våra grannländer Danmark och Norge. Eller för den delen ett annat jämförbart europeiskt land som t.ex. Belgien.

  Du verkar ha drabbats av det stockholmska storhetsvansinnet och tror dig befinna i världens epicentrum. Inse att Sverige är en liten perifer håla i Norra Europa.

  Vad tror du ambassader gör? Ryska ambassaden i Stockholm analyserar budskapen från den svenska regeringen, samt den svenska debatten och rapporterar till den ryska statsledningen. Detsamma gör de övriga ambassaderna. De svenska diplomaterna gör exakt samma sak i de länder de är placerade i. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: