Högerdrömmen om lågskattesamhället dog just

Centern_folkolOm någon för ett år sedan skulle ha sagt att landets partier i början av valåret 2014 skulle tävla om att distansera sig från skattesänkningar skulle jag frågar om de drömt röda drömmar. Idag har vi ett politiskt läge där tal om skattesänkningar är ämne non grata. Det är en förändring av det politiska landskapet som heter duga.

Idag tar till och med Anders Borg avstånd från skattesänkningar och mumlar lågmält om höjningar av vissa punktskatter. Mp går i en debattartikel i DN ut och kräver en skattehöjning för höginkomsttagare för att finansiera en satsning på skolan.

De enda som fortfarande mumlar om skattesänkningar är de sk folkölspartierna.

LO tar på SvD Brännpunkt död på myten om ökade resurser till välfärden under Regeringen Reinfeldt.

I en rapport från organisationen Svenskt Näringsliv så görs några påståenden som har uppmärksammats och behöver bemötas. Svenskt Näringsliv har bland annat hävdat att skatteintäkterna har ökat samtidigt som skatterna har sänkts:

Det är inte en korrekt bild av utvecklingen under alliansregeringen. De stora skattesänkningarna genomfördes under en period med låg ekonomisk tillväxt. Resultatet är att skatteintäkterna, som finansierar den offentliga välfärden, mätt i fasta priser minskade med 5 000 kr per person mellan 2006 och 2013. Resurserna till välfärden har alltså inte ökat, utan minskat. SvD

Högerdrömmen om lågskattesamhället dog just, vilket är en sak att glädjas över. Moderaterna har lagt sina skattesänkningar i en byrålåda märkt ”Senare”. låt se till att den byrålåda förblir stängd.

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Högerdrömmen om lågskattesamhället dog just”

 1. Peter Edling Says:

  Du bör nog läsa det här som är nog så upplysande i frågan…
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nej-resurserna-till-valfard-har-inte-minskat_3279434.svd

  Typiskt exempel på”försöka-blanda-bort-korten”. LO tittar på perioden Reinfeldt. /Peter

 2. Anonym Says:

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3806577.ece

  Citat:
  ”Larry Summers, före detta finansminister i USA, menar att det finns en risk att USA blir en så kallad Downton Abbey-ekonomi om klyftan mellan den översta procenten och de övriga amerikanerna blir större.

  I en artikel i Financial Times skriver Summers att den inkomst som går till de rikaste i USA har ökat kraftigt samtidigt som vanliga löner har stagnerat och familjers inkomster inte ökar i samma mån som produktiviteten.

  ”Den samlade effekten av denna utveckling gör att USA mycket väl kan vara på väg att bli en Downton Abbey-ekonomi. President Barack Obama gör rätt i vara bekymrad. De som fördömer honom för att han ‘drar ner de rika’ och deltar i oamerikansk populism saknar, för att uttrycka det artigt, historiskt perspektiv”, skriver han.

  Vidare skriver han att det inte räcker att identifiera de strategier som minskar ojämlikhet, utan att strategierna även måste öka inkomsterna för medelklassen samt de fattiga.

  Här menar Summers att skattereformer har en viktig roll att spela. Han skriver att den nuvarande skattelagstiftningen är designad så att den reducerar ekonomisk tillväxt och gör så att de rika kan undanhålla en betydligt större del av sin inkomst från beskattning än de mindre bemedlade.

  Summers menar att om kryphålen som endast gynnar de rika stängs skulle det kunna möjliggöra skattenedragningar annorstädes. Exempelvis föreslår han kallad earned income tax credit, eller EICT, vilket han tror skulle kunna höja människors inkomster och ge dem större skäl att arbeta och spara.

  * EICT är en skattelättnad som består i att man vid låga inkomster subventionerar arbetsinkomsten genom att varje intjänad krona ger rätt till ett proportionellt ekonomiskt stöd från staten.”

 3. Kent Karlsson Says:

  Borgerlig logik:

  Å en sidan har sänkt skatt ökat skatteintäkterna.
  Å andra sidan måste skattesänkningar finansieras.

  Å ena sidan har bl.a. skolan aldrig fått så mycket resurser.
  Å andra sidan skall nu skatter höjas för att öka resurserna till skolan.

  Ja det är inte lätt att hänga med i högersvängarna!

 4. Sänk skatten! | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Markus Mattila, Ola […]

 5. De nya folkölspartierna. | Satyagraha-hem Says:

  […] Högerdrömmen om lågskattesamhället dog just | Röda Berget. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: