Stötta Byggnads rimliga kamp för #huvudansvar

Det är ingen nyhet att folk skadas på landets byggen. Jag hade en arbetskamrat som vad fd byggjobbare. Han ramlade två våningar och tillbringade lång tid på sjukhus och i rehab innan han kunde återuppta sitt yrkesliv. Han tvingades byta jobb. Efter några år kom besvären tillbaka och han blev sjukskriven igen. Jag bytte jobb och har inte sett honom på många år.

Det finns ett säkerhetsproblem på landets byggen som stavas oklara ansvarsförhållanden. Orsaken är långa kedjor av underentreprenörer.

Byggbranschen är en av de mest utsatta branscherna och inget tyder på att den negativa utvecklingen håller på att vända. De stora byggbolagen anlitar underentreprenörer som anlitar underentreprenörer och långt ner i kedjan finns varken kollektivavtal eller säkra arbetsmiljöer. Det blir allt svårare att utkräva ansvar när något händer. För att ta några exempel: För inte så länge sedan fick två av Byggnads medlemmar sätta livet till vid arbete med en tjärcistern på SSAB. De två personerna var anställda av en underentreprenör till SSAB.

Det är ingen hemlighet att de långa underentreprenörskedjorna inte bara orsakar arbetsmiljöproblem. Längs med den långa kedjan försvinner kollektivavtalets villkor och löner. I stället smyger problem som skattefusk, utnyttjande av migrerad arbetskraft och lönedumpning in i branschen. I en del fall rör det sig om ren kriminalitet SvD

Vän av ordning kunde tro att byggarbetsgivarna glatt skulle skydda sina medlemmar mot kriminell konkurrens, men så är icke fallet. De kommer med den vanliga litanian om högre kostnader och inte ställa företag mot varandra. Har dom inte fattat att deras uppgift är att gynna sina medlemmar gentemot icke organiserade företag. Sanningen är att arbetsgivarna accepterar lite svartjobb, de har inget emot lite lönedumpning och dumpning av arbetsvillkor.

Byggnads medlemmar vet hur det fungerar ute på byggena. De ser hur fem personer går in på en id-bricka, de ser hur arbetskraft från utlandet blir lurade och jobbar för en tredjedel av avtalsenlig lön, de ser hur arbetsgivare fifflar och struntar i avtal och säkerhetsregler. Det kan ingen kontrollant från Skatteverket någonsin komma åt och där är man överens. Kontrollsystemen behövs, men är alltför uppenbart inte tillräckliga.

Därför ser Byggnads hur nödvändigt det är att komma åt själva roten av problemet och lösa ansvarsfrågan. Ett huvudentreprenörsansvar skulle leda till en större noggrannhet när man anlitar underentreprenörer. SvD

Systemet med huvudansvar finns i Norge och Tyskland. Precis som Byggnads skriver i SvD gnydde arbetsgivarna samma vals även där, men när systemet väl var på plats visade sig farhågorna vara ogrundade.

Vi som inte vill se döden på bygget, eller vill ha lönedumpning måste stötta Byggnads kampanj. Gå in på kampanjsidan Huvudansvar och delta i en digital kampanj för ett rimligt  arbetsliv.

Bloggat: Ola Möller

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Stötta Byggnads rimliga kamp för #huvudansvar”

  1. #SFramtidHalland Says:

    […] Swedin, SvD, Peter Widén och Karl Åke Andersson, Expressen, Gabriel Wikström, Martin Moberg, Röda berget, Johan Lindholm, Hans […]

  2. Byggnads säger upp byggavtalet och tar strid för #huvudansvar | Röda Berget Says:

    […] filmen om huvudansvar. Stötta Byggnads kamp för ordning och reda på svenska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: