Lärarsatsning vs Blåblå skolröra

löfvenLöfven skriver om skolan på DN i debatt idag. Fokus är lärarna. Löfven presenterar sju punkter, effektivt sammanfattade av förre läraren Roger Jönsson.

– Nationell samling för läraryrket
– Kompetensförsäkring för lärarna
– Högre kvalitet och krav i lärarutbildningen
– Högre lön och bättre arbetsvillkor
– Minskad administration
– Starka pedagogiska ledare
– Mindre klasser och fler speciallärare Roger Jönsson

Skolan lyckas eller misslyckas i mötet mellan lärare och elev. Det är också den insikten som genomsyrar artikeln.

En annan insikt är det faktum att statens roll i skolan måste bli tydligare och skarpare. Frågan är hur. För Björklund innebär den insikten en byråkratisk reform. ”Förstatliga skolan” trumpetar Majoren utan att definiera exakt vad som ska göras. Vad som ska hända med friskolorna när Björklund förstatligar är fortfarande en gåta, hur en gigantisk omorganisation påverkar det dagliga arbetet i skolan viskar han inte ens om.

Det finns dock en annan väg

Staten behöver nu ta ett större ansvar. Staten behöver tillföra mer resurser till skolan för mindre klasser och fler speciallärare, till lärarutbildningen, och till högre lön, fler karriärvägar och till bättre kompetensutveckling för lärare. DN

För att citera mig själv: ”Skolan lyckas eller misslyckas i mötet mellan lärare och elev”. Då måste även politiken fokusera på den processen, inte på en metabyråkratisk modelldebatt.

Den svenska skoldebatten kan kokas ner till den enkla frasen Lärarsatsning vs Blåblå röra. På den ena sidan finns socialdemokraterna som vill sats på lärarna för att på det viset stärka lärandeprocessen i klassrummet.

På den andra sidan finner vi en Blåblå röra där ett folkpartistiskt Statsråd duellerar med en moderat skoltalesperson. Dueller gäller såväl frågan om vem som talar för den sk Alliansen i skolfrågor som vad den ska innehålla. Moderaterna säger nej till Björklunds förstatligande och vi vet alla vem som bestämmer i den dysfunktionella familjen Allians.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Lärarsatsning vs Blåblå skolröra”

  1. Kristian Jansson Says:

    Utöver att satsa pengar på skolan behövs en betydligt bättre styrning i vad de medlem skall användas till. Utan extremt tydliga avgränsningar i vad satsningen skall användas till riskerar vi ändå att tappa bort satsningen i den kommunala förvaltningen. Hur vill S säkerställa att det som på riksnivå kallas satsning i praktiken genererar effekt i den kommunala skolan?

    skolinspektionen, revisionen /Peter

  2. En kompetensförsäkring för fler | Görans tankar och bagateller Says:

    […] Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: