Försäkringskassan till den cancersjuke: ”Det gills inte om du inte har ett dödsdatum”

c1862-arrogansentaggIgår skrev jag om Hanne Kjöllers magsura reaktion på författaren Christer Enanders artikel i Dagens Arbete.

Idag bekräftar Hillevi Wahl Enanders bild av Reinfeldts Sverige med ett vittnesmål från den del av verkligheten som ligger utom synhåll för de som sitter i elfenbenstornets topp.

Wahl berättar om en kvinna som drabbats av bröstcancer. Det tog lång tid att hamna rätt i vårdapparaten, cellgifter och strålbehandling var ett veritabelt helvete, men nu börjar kvinnan ifråga att komma ut på andra sidan, men hon är långt ifrån frisk. Smärtor, trötthet, infektioner är numera hennes vardag.

Ett år efter cancerbeskedet är Anna långt ifrån frisk. Hon har fort­farande så stora smärtor efter cell­giftsbehandlingarna att hon knappt kan gå tio steg i taget­, hon har oerhört ont när hon sitter ner, hennes­ fötter är ständigt infekterade av stafylokocker.

För ett par veckor sedan ringde Försäkringskassan. ”Dina­ sjukdagar är slut. Du måste börja jobba.” ”Men jag klarar inte av att jobba. Mitt läkarinty­g…” ”Det gills inte om du inte har ett dödsdatum.  Metro

När LO körde kampanjen ”Kalla Sverige” gnydde borgerligheten om svartmålning och smutskastning. men Sverige har i sanning blivit kallt. Att åter läsa Hanne Kjöllers ledare är som att titta rakt in i en illusion. Det Kjöller föraktfullt kallade debattpekoral är i ljuset av Annas öde tyvärr en verklighet.

Ansvarige minister Ulf Kristersson ger detta besked på regeringens hemsida.”Att kunna försörja sig själv är grunden för självständighet och trygghet. Socialförsäkringarna ska därför både stötta när vi är sjuka och inte kan arbeta, och göra vägen tillbaka så kort och framgångsrik som möjligt.”.

Kristerssons målsättning är i grunden sund, men praktiken under hans fögderi är att svårt sjuka cancerpatienter krävs på dödsdatum.

Sverige har i sanning blivit iskallt…

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Försäkringskassan till den cancersjuke: ”Det gills inte om du inte har ett dödsdatum””

 1. Per Kjellén Says:

  Sverige har i sanning blivit iskallt…

  När det gäller myndigheter, så vet alla att myndigheter eller deras tjänstemän inte kan kommentera enskilda fall. Däremot kan en journalist följa upp enskilda fall och hjälpa en utsatt person till rättelse eller förbättrad behandling.

  Någon skrev att vi närmar oss val. Förra valet dök det upp mängder med konstigheter men journalisterna följde aldrig upp. Allt försvann bort från nyhetsflödet.

  Därför misstänker jag starkt att dessa horribla exempel på Reinfeldts och övriga regeringens känslokyla är helt eller delvis osanna.

  Läste en kommentar att det inte går att skylla på olämpliga eller okunniga tjänstemän. Vi skall alltid hålla i minnet att det är ansvarig minister som har det yttersta ansvaret. OK gärna det yttersta ansvaret – men för nig betyder det att den ansvarige ministern givit instruktioner till tjänstemännen att alltid först komma med en orimlig tolkning av reglerna för att sedan efter mediastormen eventuellt ändra sig. Jag tror inte på den konspirationsteorin. Nu inser jag att jag inte ens borde nämnt detta och ber därför om ursäkt.

  Du anklagar alltså henne för lögn. Torn – av – elfenben – högt — /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Annas historia berättas av Hillevi Wahl Enander. Jag kan inrymma möjligheten av att Hillevi Wahl Enander skulle kunna förändrat historien något, eventuellt missuppfattat något.

  Men jag tror inte det, därför att jag tror att du som erfaren journalist/publicist kontrollerat alla sakuppgifter innan du länkar till dina källor.

  Vad jag saknar är uppgifter om att ärendet anmälts till den instans som har att se till att patienter behandlas korrekt och endast med tanke på deras välbefinnande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: