Naturligt att UD stöttar SAAB vid försäljning av JAS till Schweiz

JAS_GripenSR och andra media gör en grej av att svenska staten ska ge Saab en hjälpande hand arbetet med att sälja Jas Gripen till Schweiz. Att stötta svenska företag och förbättra Sverigebilden är en ambassadernas kärnuppgifter. Det är dock viktigt att det görs på rätt sätt.

Ambassadören planerar att fixa intervjuer och lobba in positiva artiklar om Sverige i schweiziska medier. Bland annat ska han försöka få schweizisk tv att rapportera när Ueli Maurer åker Vasastafetten i Mora. Och Ueli Maurer vill att Jas Gripen ska flyga för schweizarna var sjätte vecka.  DN

Ovan nämna aktiviteter är vare sig olagliga eller oetiska utan är det just det ambassaden ska göra. Saabs tilltag att ekonomiskt stötta Ja-sidan i folkomröstningen är en annan femma.

Cheferna på Saab har försökt att påverka hur folket i Schweiz ska rösta. Saab betalade ut 1,4 miljoner kronor. De pengarna skulle gå till val-reklam för att få fler schweizare att rösta ja till att köpa de svenska flygplanen. SR

Saab betalade raskt tillbaka pengarna när detta uppdagades, eftersom det var oetiskt, kontraproduktivt och kanske olagligt.

Vissa kanske anser att Sverige inte ska stötta denna affär just för att det handlar om vapen, men det typen av hänsyn vare sig kan eller ska staten ta.

Foto: Ernst Vikne/Wikimedia Commons
Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Naturligt att UD stöttar SAAB vid försäljning av JAS till Schweiz”

 1. Magne Aspergren Says:

  ”Vissa kanske anser att Sverige inte ska stötta denna affär just för att det handlar om vapen, men det typen av hänsyn vare sig kan eller ska staten ta.”

  ”Jag gjorde bara mitt jobb”, typ?

  Det är ambassadens uppgift att stötta svenska företag i denna typ av affärer. Den som inte vill pyssla med sånt ska inte jobba som ambassadtjänsteman. /Peter

 2. Anders Nilsson Says:

  När Bildt är inblandad blir det fel. Hans besserwisserattityd
  kommer, om den exponeras i Schweiz, att gynna motståndarna
  till JAS Gripen – köpet.

 3. Sven Dufva Says:

  Javisst ska svenska myndigheter och ambassader användas för att premiera enskild affärsmäns (Marcus Wallenberg Jr.) pågående avtalstecknande.

  Finns det inga fler enskilda affärsmän vi kan gå in och stötta med våra ambassader och våra myndigheter? För dessa fattiga affärsmän har ju inga egna pengar att driva sina projekt med? Klart vi använder våra skattepengar till detta. Och det är ju inte alls partiskt, ju?

  Undrar vilka andra affärsmän som står på tur vid svenska ambassader nu?

  Min förhoppning är att det är många. Det ger jobb och exportinkomster. Alla ambassader pysslar med sånt.Vad tror du Kanadas ambassad har för uppdrag om ett stort kanadensiskt företag vill sälja nåt stabilt till den svenska staten? /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: