Varför vill Attendo veta anställdas politiska åsikter?

Enligt ETC frågan Attendo sina anställda vad de tycker om vinster i välfärden. Attendo anser inte att en av mandatperiodens mest brännande politiska frågor är just en politisk fråga.

Enligt Charlotte Näsström Morén, informationschef på Attendo, har företaget inget intresse av att undersöka de anställdas politiska åsikter.
– Vi ser inte frågor om valfrihet och vinster i vården som politiska frågor. Däremot har vi ett intresse av att undersöka hur de anställda känner inför privata företag som gör vinst i välfärden. Om det visar sig att de inte trivs med vår verksamhet kan vi använda informationen för att förbättra medarbetarnas situation, säger hon

– Attendo har varit aktiva i debatten. Samtidigt vill många av våra anställda som känner sig utpekade för att de arbetar hos en privat vårdgivare få argument att försvara sig med.
Hon avfärdar påståendet att frågorna skulle syfta till att påverka de anställdas åsikter om vinster i privata vårdföretag och poängterar att alla är välkomna i företaget oavsett vad de anser om vinster i välfärden.
– Syftet är enbart att få en övergripande bild av hur de anställda ser på vår verksamhet, säger hon ETC

Jag har väl sällan läst så mycket snömos i hela mitt liv. Det är väl klart som korvspad att Attendo kommer att använda informationen för att försöka påverka hur de anställda ser på företagets verksamhet.

Säg att undersökningen visar att 80% av personalstyrkan anser att Attendos välfärdsvinster stinker värre än gårdagens kräftskal – vem tror att Attendo i det läget rycker på axlarna och säger ”OK då”? Knappast.

Alliansfritt sammanfattar Attendos agerande på ett utmärkt sätt

Företag i Sverige har i alla tider agerat politiskt. Men det har alltid skötts genom de gemensamma arbetsgivarorganisationerna. Det har också skapat en legitimitet. Nog för att företagen har tydliga intressen, men i grupp har de ändå kunnat med viss trovärdighet driva sin linje som något generellt för näringslivet.
Ett företag som agerar politiskt gör det för att gynna sig självt och sina vinster. Det saknar helt och hållet legitimitet i samhällsdebatten. Det är vad man, med fog, kan kalla ett särintresse.
Attendo är ett sådant politiskt företag. Nu ska deras anställda ”få argument att försvara sig med”, vilket är en finare omskrivning för att de ska försvara vinster i välfärden. AFS

En gång i tiden hade företag rösträtt i Sverige. Lyckligtvis har det barbariet avskaffats.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: