LOs valplan skrämmer skiten ur borgarpressen

LO_valDet är kul att läsa borgarpressens reaktioner på LOs valplan. Ord som ”hybris” och ”destruktivt förhållande” trumpetas ut. Av någon anledning var tonläget betydligt lägre när Svenskt näringsliv presenterade sin valplan. Undrar varför?

Peter Högberg gör en lysande analys av borgarpressens dubbla måttstockar som jag rekommenderar alla att läsa. Högberg frågar sig varför näringslivets krav betraktas som ideologiskt neutrala krav, medan LOs krav betraktas som propaganda. Jag instämmer i frågan.

Peter Högbergs centrala punkt är resonemanget om transparensen i LOs respektive Svenskt Näringsliv relationer med diverse politiska partier. Relationen mellan LO och Socialdemokraterna är ingen hemlighet, tvärtom. Facklig/politisk samverkan har varit en grundsten sedan svensk arbetarerörelses start i slutfasen av förrförra seklet. Det är ingen hemlighet. Media, andra partier och framför allt väljarna vet det.

Relationen mellan Svenskt Näringsliv och Moderaterna är däremot höljt i dunkel. Media, andra partier och framför allt väljarna vet inte vilken påverkan SN har på moderata samlingspartiet. De vet inte hur flödet av pengar och andra resurser ut.

Under och runt omkring Svenskt näringsliv finns det ett antal organisationer som ingen annan uppgift har än att påverka samhällsklimatet i en borgerlig riktning. Att ändra samhällets hegemoni i en borgerlig inriktning. Det görs i skenet av forskning, seriösitet  och ord om landets bästa. Där finns Timbo, SNS mm som arrangerar konferenser, ger ut böcker och rapporter på allehanda områden. Den öppna kopplingen till de fyra borgerliga partierna skyltas inte med, utan den försöks gömmas undan. Men ser vi på personer som rör sig i de leden är kopplingen lika nära som den mellan fackföreningsrörelsen och socialdemokraterna, men det skyltas inget om det. På en enkel fråga vilket som är mest oroande för demokratin är inte svaret svårt. Det öppna samarbetet på vänstersidan eller det dolda på högersidan? Peter Högberg

En annan sak som sällan kommer fram i debatten är att Näringslivets kampanjande är subventionerat av skattepengar. Företagens avgifter till sina organisationer är avdragsgilla, löntagarnas avgifter till fackförbunden är det inte.

Hörde jag nån säga lika villkor?

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “LOs valplan skrämmer skiten ur borgarpressen”

 1. norah4you Says:

  Verkligen inte. Däremot är det märkligt att LO inte tagit tag i den viktigaste frågan Arbetslösa o Arbetsförmedlingen. Varför är det inte arbetsmarknadens parter som har hand om AF? Det är trots allt de som bäst vet vilka de lediga jobben är, var lediga jobb kan tänkas komma samt vilken specialkomplettering av utbildning som arbetslösa behöver för att vara lämpliga för de jobben.
  Hade LO tagit den frågan, så hade du kanske haft rätt.

 2. Per Kjellén Says:

  Vill du ta bort de två senaste inläggen.

  Den typen av skit raderas alltid. Dessa tre sparas för den dag då jag skriver en post om värsta kommentarerna jag fått. /Saxen

 3. Gudmundsson vevar trött med V-spöket | Röda Berget Says:

  […] skrev om detta fenomen för ett par dagar sedan och fann att Gudmundsson tillsammans med samtliga borgerliga ledarsidor var ute och seglade. ””LOs valplattform i hyfsad synk med Socialdemokraterna” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: