LOs valplattform i hyfsad synk med Socialdemokraterna

Kålle_webbJag har läst LOs valplattform och finner den dels vara bra, dels vara i hyfsad synk med vad s tycker. LOs huvudlinje är att arbeta förökad jämlikhet, full sysselsättning och socialdemokratisk valseger”. Det kunde lika gärna vara en sammanfattning av den artikel Löfven skrev AB häromdagen.

Om jag tittar på de konkreta kraven ligger LO i hyfsad synk med inriktningen på den socialdemokratiska politiken.

Under rubriken Full sysselsättning finns fyra områden.

 • Investera i infrastruktur, bostäder och energi
 • Skola & utbildning
 • 90-dagars garanti för unga
 • Förbättrad arbetslöshetsförsäkring

Inget av dessa områden innebär något problem för S. 90-dagars garanti för unga är beslutad på kongressen, satsningar på infrastruktur & bostäder talar vi om ständigt och skola och utbildning finns med i så gott som varje tal av Stefan Löfven. Vad A-kassan och annan välfärd beträffar är det bara att läsa artikeln jag länkade till ovan och känna anslaget klinga.

Under rubriken Ett bättre arbetsliv hittar läsaren tre områden

 • Motverka otrygga och begränsade anställningar
 • Ordning och reda på arbetsmarknaden
 • Nollvision mot dödsolyckor och försämrad hälsa på jobbet

För mig som Socialdemokrat från Malmö och medlems i LO-förbundet Handels är samtliga punkter självklara. Att ha trygghet på jobbet är en viktig princip både för LO och för S. Ordning och reda på arbetsmarknaden är en huvudpunkterna i den nyss presenterade EU-Valplanen med tt och ha noll komma noll acceptans för döden på jobbet så S-märkt det kan bli.

Avslutningsvis hittar vi krav på En bra och utvecklad välfärd med ytterligare tre områden

 • Stärk kvaliteten i välfärden
 • Stoppa vinstdriften i välfärden
 • Bygg en rimligare och mänskligare sjukförsäkring

Första punkten som gäller kvaliteten i välfärden innehåller en samsyn med S om målen, men ställer konkreta krav om mer pengar till kommunerna. Jag kan bara hålla med och uppmanar partiledning, riksdagsgrupp och en kommande S-ledd regering att skaka fram pengar.

Andra punkten kräver ett stopp för vinstdriften i välfärden, inte vinster i välfärden. En titt på konkretiseringarna ger vid handen att detta konkret är mer makt till kommunerna, samt ett stopp för fri etableringsrätt för skolor och ett nej till obligatorisk LOV. I princip en blåkopia av S-kongressens beslut i frågan.

Vad gäller sjukförsäkringen vill jag åter hänvisa till Löfvens artikel i AB; ”Vi kan investera gemensamt för att skapa jobb, minska klasserna i skolan och säkra en anständig välfärd när du blir sjuk eller gammal”.

Ewa Stenbergs artikel i DN är typisk för dagens grunda politiska journalistik. Journalister bedömer ett partis politik utifrån partiledarens senaste tal istället för att läsa partiets politiska styrdokument. Å andra sidan är det en modell för hur högern kommer att hantera LOs krav.

Se trailern till LOs film Reinfeldts Sverige. Premiär 24/2

Bloggat: Martin Moberg,

 

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “LOs valplattform i hyfsad synk med Socialdemokraterna”

 1. Anders Johansson Says:

  Vad menar LO med ”full sysselsättning”? Är det noll, tre eller sex procents arbetslöshet.

  Riksbanken anser att det krävs ca 6,5 procents arbetslöshet för att hålla nere löneökningarna och därmed inflationen. Det betyder att riksbanken kommer att höja räntorna så snart arbetslösheten gått ner till 6,5 procent. Hur ska LO då kunna få ner arbetslösheten under 6,5 procent? LO har inga förslag på en förändrad penningpolitik eller en lönebildning som klarar full sysselsättning.

  Jag föreslår att du kontaktar LO och ställer frågan direkt. /Peter

 2. Vinstbegränsning och ökade resurser – två delar i LOs helhetsyn | LO Bloggen Says:

  […] Jonas Sjöstedt, Jenny Wennberg, Martin G Moberg, Somar Al Naher, Peter Akinder, Eric Sundström, Peter Johansson, Fredrik Jansson, Hans Bülow, DI 1, DI2, SvD 1, SvD2, SvD3, DN och SR […]

 3. En idéburen rörelse | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Mario Matteoni, Kaj Raving, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin […]

 4. Gudmundsson vevar trött med V-spöket | Röda Berget Says:

  […] att Gudmundsson tillsammans med samtliga borgerliga ledarsidor var ute och seglade. ””LOs valplattform i hyfsad synk med Socialdemokraterna” var rubriken och den som analyserar de beslut som tagits av S finner att det är […]

 5. En sjukdomsalstrande klass- och könsmaktsordning | LO Bloggen Says:

  […] Jonas Sjöstedt, Jenny Wennberg, Martin G Moberg, Somar Al Naher, Peter Akinder, Eric Sundström, Peter Johansson, Fredrik Jansson, Hans […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: