Är det flippfloppande flummiga Centerpartiet rökta nu?

Nattmossa_centernÄr Centern körda? Den frågan finns på  många ledarsidor idag.

Raymann i SvD anser att Centerns gamla väljarbas försvinner och den nya växer inte tillräckligt snabbt. Kan ligga en del i det.

Dilemmat: dagens Centerparti kan inte samtidigt vara gårdagens Centerparti. ”Allt kött är hö, allt flyktar här”, står det i psalmen om den vänliga grönskan. Centerns valår handlar om att överleva den flyktigheten. SvD

Wennemo i AB tar en annan ståndpunkt än Raymann.

Det finns inget ödesbestämt i Centerpartiets nedgång. Trots att bönderna blivit allt färre har urbaniseringen förändrat gränserna mellan periferi och cent­rum. I samma takt som stor­städerna växer, kan krympande småstäder hamna i ett ohjälpligt bakvatten.

Väljarbasen har inte försvunnit. Det är tron på att Centern företräder denna bas som har gått förlorad. AB

Sydsvenska Dagbladet kallar Centerns nya paroll ”Närodlad politik” osäker. Vad betyder det egentligen. SdS fortsätter ”Centerpartiet är säkert svaret på någon fråga. Det är bara oklart vilken.

Även DN hakar på otydligheten som orsak till Centerns problem.

Ta en sådan mening som: ”Vi ska fortsätta markera att Centerpartiet är rösten för hela landet, för jobb och tillväxt”. Inte fel i en intern kommunikationsplan. Men som ett besked till väljarna duger det inte. Samma sak med det efterföljande: ”Vi har en politik som leder till fler jobb i hela landet, till mer resultat inom miljön och det är precis vad väljarna efterfrågar”. Men i stället för att berätta för oss väljare vad vi vill ha kunde det vara idé att informera oss om på vilket sätt Centerns politik leder till fler jobb. DN

DN pekar även på ett mått av flippfloppande hos C och exemplifierar med att C 2006 ansåg att nationen Island inte har rätt att besluta om jakt på val. Frågan var för stor för ett enskilt land. Några år senare sa samma minister Carlgren att jakt på varg var en fråga som absolut inte skulle avgöras på internationell nivå. Det var en nationell fråga.

Sammantaget får vi bilden av ett otydligt kappvändande parti som egentligen inte företräder någon. Mitt i detta muckar Lööf gräl med Björklund. Vill hon rädda C på Fps bekostnad?

Vem behöver då Centern förutom Lööf & co? Inget parti – inga statsrådsposter. Reinfeldt behöver C för att rädda sin regering.

KGB och Mellin, de två moderata kolumnisterna tror att C klarar sig kvar. KGB pekar på moderata stödröster, Mellins artikel är så dålig att jag vägrar länka till den.

Jag säger att det är för tidigt att räkna ut C. Det är en mätning av många, som placerar C på 3,1%. Osäkerheten är stor och mycket kan hända fram till valet.

 

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Är det flippfloppande flummiga Centerpartiet rökta nu?”

  1. Centerns lööftunna förhoppningar | Görans tankar och bagateller Says:

    […] Fler som skrivit: Monica Green, Peter Johansson, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Annika Högberg, Ulf Bjereld, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Högberg, Ola Möller, Leine Johansson, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: