Vårdpersonal ska inte ha rätt att vägra utföra aborter

paragrafLäser om en barnmorska i det mörka Småland som vägrar utföra vissa av sina arbetsuppgifter. Jag kan bara konstatera att vårdpersonal inte kan vägra behandla vissa sjukdomar, de kan inte välja vissa patienter och de kan heller inte tillåtas vägra utföra vissa lagliga medicinska behandlingar såsom abort.

Nu har kvinnan anmält detta till DO. Min bedömning är att det avslås, men skulle kvinnan få rätt måste lagen skyndsamt ändras.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Vårdpersonal ska inte ha rätt att vägra utföra aborter”

  1. Michael Arvidsson Says:

    Men vad är det för tok! Som legitimerad personal har du rätt att göra etiska ställningstaganden – även om jag också tycker att hon har fel. Det man istället skulle ta och ifrågasätta är ju om hon valt rätt arbetsplats. Vi behöver inga betongfasoner där alla skall tvingas in i samma mall, vi behöver upplysta professioner som arbetar efter etiska koder och tar egna ställningstagande. Att med tvång tvinga är lika dumt som vissa förslag om att tvinga legitimerad personal såsom läkare att arbeta på bestämda platser i landet. Berlinmuren har rivits och det skall vi vara tacksam över.

    Sjukvårdspersonal har inte och ska inte ha rätt att vägra vare sig patienter eller behandlingsmetoder. Att jobba i vården är ingen rättighet, det är en möjlighet. Kvinnan ifråga bör skaffa en karriär än barnmorska.

    För övrigt. Nästa gång du vevar med DDR/Sovjet får du en livstidsspärr pga svårtartad Fjanterius Dårpippus. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: