#Maxgate är ett hot mot demokratin

Nya_MaxÄgaren av Facebooksidag ”Vi som bojkottar Max” har lagt upp ett väldigt tänkvärt inlägg. Jag publicerar det nedan.

Tänkte bara kort skriva om varför jag startade den här sidan:

Att vara ung och ha ett jobb är ett privilegium allt för få har. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är pinsamt hög. Ett sätt att mota den har varit att sänka restaurangmomsen. Det har kostat över 1,3 miljoner per skapat jobb i minskade skatteintäkter. 

Nästa år är det två val. Först ett val till Europaparlamentet och i september väljer vi en ny riksdag och regering. Vi val är det många fler som väljer att engagera sig politiskt. När en arbetsgivare så tydligt uttrycker en önskan om vilka partier de inte vill styr landet och skickar det i ett meddelande till sina anställda uppstår ett problem (i vanliga fall handlar sådana brev om att sälja fler dippsåser).
Många av de unga som är lyckliga nog att ha ett jobb på Max får en tydligt signal från arbetsgivaren vilka åsikter som är önskvärda. 

Många av de unga som arbetar på Max och andra restauranger jobbar på timmar och är garanterade få eller inga varje vecka. Om högsta chefen uttrycker en önskan om att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte ska leda det här landet, då finns en stor risk att de unga som kämpar på deras arbetsplatser med otrygga anställningar inte vågar engagera sig politiskt. Och det är ett allvarligt demokratiskt problem. 

Det är möjligt att ledningen för Max inte förstår den absoluta maktposition de som arbetsgivare har mot sina anställda. Men förhoppningsvis kan vår protest göra att saker blir snäppet bättre.

Hur fri ska rösträtten vara? Kan en timanställd på Max vara helt säker på att ett öppet politiskt engagemang inte påverkar möjligheten att få fler timmar? Oavsett vad ledningen säger kommer några att uppfatta det så. Vad Max gör är att pressa unga att inte rösta utifrån övertygelse utan utifrån rädsla för att förlora jobbet pga fel åsikt. Det kort sagt stinker.

När Max kastade ut Doles produkter för att stötta filmaren Fredrik Gerttens kamp mot fruktjätten var vi många som lyfte på hatten för Max. Den respekten försvann just som utspilld pepsi light.

Det som förvånar mig är den mängd borgerliga tyckare och politiker som inte ser den demokratiska risken med Max agerande. Det kanske var dumt av mig att tro att högern hade skaffat sig demokratiska reflexer.

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “#Maxgate är ett hot mot demokratin”

 1. Max katastrofvarnar | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Högberg, Storstad, Martin Moberg, Ordförandebloggen, Sjätte mannen, Kaj Raving, Leine Johansson, Peter Johansson, Martin […]

 2. Bert Says:

  Varför det blivit så här har med en följd av negativa reformer samt idelogisk styrning att göra.
  För det första raserandet av a-kassan är en orsak en annan är att så många antingen gått ur a-kassa eller ej går med.
  En annan orsak är fackens försvagning , en tredje variant är den borgeliga politikens idelogi nämligen att ska fler sysselsatta genom invandring, och att pensionärer ska jobba längre.
  Detta innebär att regering i princip stöder hög arbetslöshet för att pressa ner löner. Svag fackförening för att göra anställda rädda, och ökad sysselsättning för att ska mer arbetslöshet.

  Av detta kan sedan arbetsgivare bli rätt uppkäftiga och
  torka sig gardinen åt den anställde och be denne dra om denne inte passar in i företagets mönster.

  Nä vi måste tillbaka till varianten att sköter inte arbetsgivaren sig
  fördelaktigt så ska den anställde knna torka sig i gardinen och lämna stället och ändå ha ett socialt skydd som gör att de inte ska behöva förtryckas av någon arbetsgivare.

 3. Skånske Arne Says:

  Det gick helt enkelt inte att låta bli.
  Skånske Arne & Jonny Spöge – Veckans visa –
  Max hjärta Alliansen:

  Dela gärna!!!
  Texten:
  Jag jobbar på Max och vänder kött
  De vill inte att jag röstar rött
  Vd:n är det synd om, han är ingen knös
  Han säger: Vinner V och S blir jag arbetslös
  Hundra mille räcker ej
  då får han sparka mej
  Mycket vill ha mer så det må va hänt
  Jag går till en annan skräpmatsproducent

 4. Free and thinking » VD:n för callcenterföretaget Silentium gör en ”MAX” och hotar dom anställda med konsekvenser om dom röstar fel - IDG.se - Störst på it-nyheter Says:

  […] av lite drygt 26 000 människor.  Sidans ägare har skrivit ett inlägg som finns kommenterat här. Ur detta inlägg tar jag mig friheten att saxa följande tänkvärda […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: