Varför struntar polisen i hatbrott?

Den förre polisen Erik Rönnegård skriver en viktig artikel på AB debatt. Han konstaterar att polisen numera struntar i hatbrott och jag undrar varför.

Högsta domstolen avkunnade en viktig dom 1996. En man i Visby dömdes då för hets mot folkgrupp efter att ha burit märken med anknytning till nazismen.

Domen innebar en lättnad för judar, romer och homosexuella, minoritetsgrupper som nazisterna ville utrota. Bekämpningen av hatbrott kom efter HD-domen att successivt ges hög prioritet i polisens arbete. Dessa brott bedömdes vara ett angrepp på vår demokrati och på respekten för alla människors lika värde.

1998 anordnade det nazistiska förlaget Nordland en icke tillståndsgiven vit makt-konsert vid Brottby i Roslagen. Polisen ingrep då deltagarna gjorde hitlerhälsningar och ropade sieg heil. Tolv personer dömdes till fängelse för hets mot folkgrupp. AB

Rönnegård fortsätter med att beskriva dagens situation där polisen ignorerar flagranta lagbrott i nassedemonstrationer. Ett exempel är demonstrationen i höstas.

Nazisterna fick nu i Stockholm bära en symbol på sina sköldar som användes i Nazityskland av paramilitära SA, som med skoningslöst våld genomförde pogromen 1938. AB

Demonstrationsrätten finns i grundlagen och är garanterad alla, men den ger ingen rätt att begå lagbrott. Rimligt är polisen i demonstration som nämns ovan griper var och en som bär nassesymboler, eftersom det är ett hatbrott. Om symbolbärarens kamrater motsätter sig detta, ska även de gripas. Om konsekvensen blir att samtliga demonstranter grips, så är det så.,

Rönnegård pekar på konsekvenserna av terrorangreppet mot WTC som en orsak till omprioriteringen av resurser. Det är mycket möjligt att så är fallet, men den svenska polisen måste klara av att både arbeta med terroristbekämpning och att prioritera hatbrott.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: