Anonyma bidrag sitter som en smäck i den moderata partikassan

FR_hånflinarNär det kom till kritan vill inte moderaterna skiljas från sina kära anonyma pengar. Den proposition som kommer att läggas på riksdagens bord innehåller ingen förslag om att förbjuda anonyma pengar. Det kommer även i årets val att vara legalt med pengar i omärkta bruna kuvert.

Vad som sker är den överenskommelse som redan nu finns mellan partierna upphöjs till lag.

Enligt förslaget ska ett parti årligen till Kammarkollegiet ge in en intäktsredovisning som tydligt anger vilka intäkter som partiet har haft på central nivå. Partiets intäktsredovisning ska även innehålla uppgifter om intäkter som avser en valkandidats personvalskampanj.
Ett parti som tar emot bidrag till ett värde om mer än ett halvt prisbasbelopp ska redovisa bidragsgivarens identitet, vad bidraget består av och dess storlek. Regeringen

Anonyma bidrag ska utredas. Konsekvensen som jag förstår det blir att anonyma bidrag över ett halvt prisbasbelopp måste redovisas med bidragsgivare ”okänd”.

En annan lucka är skrivningen om ”central nivå”. Om jag förstår det rätt kan någon ge en gåva på 1 MKR till en regional partiorganisation som sedan slussar pengarna vidare till den centrala organisationen utan att ursprungsskällan behöver redovisas. Ett annat alternativ är att den regionala organisationen bär kostnader för delar av den nationella kampanjen.

Ytterligare en lucka är fristående insamlingsorganisationer. Om ett parti har en organisation, låt oss kalla den ”Tornet” ska alltså tornets bidrag till partiet redovisas. Däremot kan privatpersoner eller bolag ge pengar till Tornet utan redovisning även om det är över gränsen på ett halvt prisbasbelopp.

Ovanstående har jag dels hittat i diverse media, dels genom att skumma igenom texten. Den som vill kan tröska igenom hela texten.

Som vanligt kör moderaterna över de övriga borgerliga partierna som av någon anledning accepterar att behandlas som dörrmattor.

Damberg är i alla fall klar i AB

Mikael Damberg, som är Stefan Löfvens närmaste man och gruppledare för S i riksdagen, dömer ut lagförslaget som ”tunt och otillräckligt”.

– Vi är besvikna men inte särskilt förvånade, säger han.

Särskilt irriterad är Damberg över att regeringen inte går fram och lagstiftar om ett förbud mot anonyma gåvor.

– Regeringen har haft många år på sig i den här frågan och kommer nu, fem i tolv, med ett förslag som inte innehåller reglering av anonyma bidrag. Det är dåligt skött, säger han.

– För oss är det viktigt att väljarna ska kunna vara säkra på att man inte kan köpa sig politiskt inflytande i Sverige. Tyvärr kommer inte den här lagstiftningen att täppa till de luckorna.

Bloggat: Alliansfritt,

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: