IFAU sågar Reinfeldts jobbpolitik

Sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga är ett av Regeringen Reinfeldts huvudnummer. ”Vi skapar jobb” brukar en stolt stram Reinfeldt säga. Nu skjuter IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, flaggskeppet i sank.

De sänkta avgifterna leder till uteblivna intäkter för staten. År 2008 uppgick summan av de uteblivna arbetsgivaravgifterna till omkring 10 miljarder kronor. Intäktsbortfallet per skapat jobb uppgår därmed till mellan 1,0 och 1,6 miljoner kronor.

– Dessa siffror kan jämföras med den genomsnittliga anställningskostnaden för 19–25-åringar, som är omkring en fjärdedel så stor. Gör man den jämförelsen framstår det som dyrt att använda sänkta arbetsgivaravgifter som en åtgärd för att skapa jobb, säger Johan Egebark. IFAU

Huvudproblemet med den sänkta arbetsgivaravgiften är att åtgärden inte träffar rätt, enligt Niklas Kaunitz, doktorand i nationalekonomi och en av rapportförfattarna. Han har skrivit rapporten tillsammans med Johan Egebark, båda från Stockholms universitet.

– Den är så bred. Alla anställningar omfattas av sänkningen även befintliga jobb och det gör att den får en så hög kostnad, därför drar vi slutsatsen att det har varit en dyr reform, säger Niklas Kaunitz. SR

Sammanfattar vi budskapet från forskningen i två ord blir det ”Dyrt” & ”Ineffektivt”.

Varför skulle denna åtgärd avvika från den norm Reinfeldt satt från dag 1?

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “IFAU sågar Reinfeldts jobbpolitik”

 1. Ett arbetsmarknadspolitiskt misslyckande | Görans tankar och bagateller Says:

  […] skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Tobias Brännemo, Oscar Ernerot, Roger […]

 2. Sänkta arbetsgivaravgifter kritiseras av IFAU | Satyagraha-hem Says:

  […] IFAU sågar Reinfeldt jobbpolitik […]

 3. skvitt Says:

  ”Jobbskapandet” är bara ett svepskäl för att ta våra pengar. det som är arbetsgivaravgift är egentligen avstådd lön som ska gå till socialförsäkringssystemet, är det tänkt.
  Nu tar man från arbetarklassen från bägge håll, med andra ord. Detta är inte konstigt med en regering som helt står på borgarklassen sida och aktivt bekämpar arbetarklassen.

  Skulle Alliansen säga sanningen en endaste gång så fick de därefter högst 10% av rösterna tillsammans eftersom det är ungefär så många som tjänar på deras politik.

  /Skvitt

 4. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga – ineffektivt | Anna Vikström Says:

  […] Blogg: Röda Berget […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: