Säpos naiva syn på nassarna


Läser i Sydsvenskan att Säpo anser att vänsterextremister är det största hotet mot den svenska demokratin.

En artikel i Wikipedia som citerar en studien gjord av BRÅ och just Säpo ger en annan bild. Studien är visserligen gjord under åren 1999-2009, men det mönster den påvisar är giltigt än idag.

Den gruppering som benämns Vit Makt, dvs nassar har under perioden begått 14 mord. Det finns 211 fall av misshandel där meningsmotståndare(93), HBT-personer(31) och personer med utländsk härkomst(65) är de främsta måltavlorna. Det finns också 411 fall av Hets mot folkgrupp.

Grupperingen autonoma har begått 0 (noll) mord. 152 fall av misshandel, där meningsmotståndare(96) och okänd(29) är de främsta måltavlorna. Det finns inga fall av hets mot folkgrupp.

Attackerna mot förtroendevalda är ett allvarligt hot mot demokratin, oavsett vem som är offer/förövare, men attacker mot HBT-personer bara för att de är vilka de är i mina ögon ett lika allvarligt hot mot det svenska demokratiska samhället.

Det känns som om Säpo tar lite för lätt på attacker mot HBT-personer och personer med utländsk härkomst. Att de verkar ignorera 14 politiskt motiverade mord är häpnadsväckande. I det perspektivet är underrättelsefiaskot i Kärrtorp inte ett mysterium. En attack mot en antirasismdemonstration är tydligen enligt Säpo inte något större hot mot demokratin.

Säpos naiva syn på nassarna måste upphöra.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Säpos naiva syn på nassarna”

 1. Britt Ingegärd Jakobsson Says:

  Det kan bero på att Säpo historiskt står närmare höger än vänster. Sånt kan sitta i länge.

 2. Kristian Jansson Says:

  Jag anser att det finns en risk i att dela in politiskt våld i höger och vänster. Det finns falanger inom AFA och liknande grupperingar som kan anses vara vänster som använder ett sådant våld att det bara är ren tur i vissa fall att ingen dött. Säg att sju av de fall där vänsterextremister dömts för misshandel idag hade slutat med att en spark mot huvudet dödat någon och att sjukvården kommit på plats och räddat sju stycken. Hade det inneburit att vänsterextremister skulle prioriteras lika högt som nazister?
  Mycket om och men, fast grundpucken är att politiskt våld är lika farligt oavsett inriktning. Säkerhetspolisens resurser är inte oändliga men de här grupperna är inte så stora att man skulle behöva prioritera ner någon av dem. Sen skall den öppna polisverksamheten tillföras resurser för att hantera sådana här händelser och det är nog där det brister främst är min uppfattning.

 3. Leif Andersson Says:

  När man läser artikeln verkar fokus ligga på hot mot politiker och då är det ganska naturligt att man drar slutsatsen att de autonoma organisationerna inom extremvänstern utgör ett större hot. Om man däremot skulle inkludera hot mot minoritetsgrupper och människor av utländsk och specifikt utomeuropeisk härkomst blir bilden en helt annan. Emellertid brukar inte politiker bry sig speciellt mycket om dessa grupper och SÄPO:s prio blir därför att först och främst skydda politikerkollektivet och då inriktar man sig på extremvänstern i första hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: