Reinfeldts jultal: Bara ord utan verkstad?

Reinfeldt_tomtar_pa_loftetFredrik Reinfeldt har talat ännu ett jultal. Denna gång om den sexköpslag han en gång var emot. Nu vill han skärpa den, vilket jag välkomnar. Problemet med Reinfeldts jultal är att ord sällan följs av verkstad.

2011 jultalade Reinfeldt om kvinnofrid och mäns våld mot kvinnor. Även det ett angeläget ämne, speciellt inför jul och nyår. För många är storhelgerna inte något att se fram emot, det är en tid fylld av fruktan och smärta. Jag skrev två inlägg om Reinfeldts tal 2011.  Det andra satte fokus på just verkstad. Reinfeldt hade inga pengar att backa upp sina ord med.

Daniel Swedin summerar hur det blev

När Socialstyrelsen i fjol kartlade skyddade boenden drevs hela 71 procent i ideell regi. Och trycket på dem ökar, år för år. Enligt riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, Roks, går många av jourerna redan i dag på knäna.

Många av Roks-jourerna oroas dessutom av att de ekonomiska bidragen från kommunerna inte längre hänger med. En del jourer får minskade bidrag och på andra ställen ligger bidragens nivåer kvar på samma nivå, år efter år. Många jourer tvingas dessutom säga nej till kvinnor som söker skydd – man har helt enkelt inte resurser att ta emot dem.

2012 ändrades dessutom systemet för hur de statliga bidragen till landets kvinnojourer fördelas. Länsstyrelserna förlorade uppdraget och Socialstyrelsen tog över. Sedan dess har det har det blivit svårare för jourerna att få pengarna. AB

Hur blir det i år? Är Reinfeldts tal som vanligt bara ord eller finns det denna gång resurser för att faktiskt göra något?

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: