Löfven dödade just blockpolitiken – ger besked i regeringsfrågan

1001251_10151955168058211_292297923_nReinfeldt har tjafsat om regeringsalternativ ett bra tag nu. Här kommer ett besked från Socialdemokraterna.

Vi socialdemokrater vill i dag berätta hur vi ser på regeringsbildningen. Ska vi också låsa oss i blockpolitiken, eller ska vi visa väljarna våra prioriteringar i ett eget valmanifest? Det är frågan som vi har tagit oss tid att diskutera, och så här lyder vårt besked:

1. Vi socialdemokrater går till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, som tydliggör våra prioriteringar kring att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden.
2. Vid en kommande valseger siktar vi på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering som tar tag i Sveriges framtidsutmaningar med ökad global konkurrens, en växande demografisk utmaning och en betydande klimatutmaning som kräver snabb omställning.
3. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen. DN

Vi låter helt enkelt väljarna avgöra frågan. Nu är det dags att Reinfeldt ger ett besked om vem han tänker regera med? I nuvarande läge kan både Coch Kd ramla ur. Hur ser det då ut? Om dom klarar sig kvar – tänker Reinfeldt göra som sina norska partikamrater och låta Åkesson bära en peruk med Borgs hästsvans?

Jag gillar även detta besked.

Vår principiella utgångspunkt är att de frågor som kräver långsiktiga lösningar inte ska röstas igenom med någon enstaka rösts övervikt i Sveriges riksdag. Skulle vi få väljarnas förtroende att bilda en socialdemokratiskt ledd regering är vi beredda att bjuda in framtida oppositionspartier till blocköverskridande överenskommelser.

Så agerar en statsman…

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

 

Annonser

Etiketter: , , ,

10 svar to “Löfven dödade just blockpolitiken – ger besked i regeringsfrågan”

 1. Gydvan Says:

  Min spontana reaktion var att äntligen bryts block-politiken.
  Nu är väl inte block-politiken det ända skälet till att C och KD ligger och skvalpar runt 4% men tror att de partierna har lättare att hävda sig om de inte blir överkörda av M hela tiden.
  För min del får just de partierna gärna åka ur riksdagen men ska vi ha flerparti-partisystem så måste blockpolitiken avslutas.

 2. Håkan Larsson Says:

  Blockpolitiken är en dinosaurie vars hjärna dog i början på 1980-talet i och med bildandet av Miljöpartiet. Det är trevligt att nu kunna konstatera att S kan be MP om ursäkt för 30 år av vanföreställningar och oförskyllda gliringar på grund av MP:s korrekta vägran att liera sig med endera sidan. Att sedan S och M är de två partier som har mest likartad röstprofil i Riksdagen sedan 1956 hör kanske inte riktigt till saken…

  Storhetsvansinne är ett illavarslande tecken. Be sköterskorna på BIVA om ursäkt istället. /Peter

 3. Den sjätte mannen Says:

  […] Länkar: DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, Bloggar: PH, MA, RB, […]

 4. Blockpolitiken är fördummande | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Ola Möller, Annika Högberg, Kristian Krassman, Peter Högberg, Roger Jönsson, Ulf Bjereld, Peter Johansson, Kent Persson, Sjätte mannen, Leine Johansson, Rosemari […]

 5. Kristian Jansson Says:

  Det enda jag får ut av det där beskedet är att Löven kan alliera sig med vem som helst förutom KD, SD och M för att få vara statsminister. Han kan tänka sig att samregera med Lööf och Björklund trots att han i varje givet debattillfälle förkastar deras politik.
  Märkligt att kalla det framgångsmodell och statsmannamässigt. Särskilt märkligt att höra det från dig som jag trodde var ideologiskt driven.

 6. Håkan Larsson Says:

  Peter: det är lätt att ironisera om man inte har fakta. Kanske du skulle gilla att tala lite med MP:s representant Anders Åkesson om läget på BIVA.-fronten. Hör efter vad som hänt om inte Anders kunnat förhandla bort de värsta yrkeskränkningarna och ekonomiska galenskaperna från M och Fp.

  Er koalition – ert ansvar. /Peter

 7. Lars Says:

  Bara tanken på att inbjuda borgerliga partier till samarbete gör mig uppriktigt sagt förbannad!Skulle vi alla sjuka och arbetslösa som farit illa under Alliansens 8 år vid makten plötsligt förlåta och försona oss med de partier som sparkat och slagit på de svagaste i samhället som om inget har hänt?Dessa partier (c) och (fp) är lika skyldiga som Reinfeldt är med (m)!Om det över huvud taget skall kunna bli på tal om ett samarbete över blockgränserna så måste dessa partier först sitta i karantän tills de kan betraktas som rumsrena helst 10 år!

  Och kom i håg en sak,Löfven kan jag inte lita på längre.När han svarade mig på Facebook efter en rak fråga till honom ”Nej vi kommer inte att behålla ett 5:e jobbskatteavdrag om regeringen inför detta”Sen ändrar han sig några månader senare och säger att vi inte tänker riva upp ett 5:e jobbskatteavdrag och skyller på en massa bortförklaringar…detta ger inte mig någon större trovärdighet.

 8. Lars Says:

  Vad är det för mening med alla Tv-dueller och partiledardebatter där man försöker hävda att vår politik är bäst,när man i nästa stund säger att vi kan säkert sitta i samma båt och regera för vi har ungefär lika uppfattning?

  Vi kan hamna i ett läge efter valet där läget är parlamentariskt osäkert. Då måste vi ta vårt jäkla ansvar och medverka till att Sverige får vettigast möjliga regering.

  Jag är inte så jäkla sugen på att regera tillsammans med borgarna, men det är som jag skrev nödutgången. Bästa sättet att undvika det att slita häcken av sig för en valseger för S så det alternativet blir onödigt /Peter

 9. 365dagartillrasmus Says:

  Minns ni det G E N E R E L L A vålfärdssamhället?
  http://365dagartillrasmus.wordpress.com/2013/11/23/sa-gick-jag-ner-14-kilo-pa-tva-veckor/

 10. Beskedet… | Högbergs Tankar Says:

  […] mm: DN, DN2, DN3, DN4, Peter Johansson, Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Birger Schlaug, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, Johan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: