Jävla brytare, satans svartfot – ”You fucking scab”!

Bild 1För oss som är fackligt aktiva finns de få saker vi föraktar mer än en strejkbrytare. Det är en ryggmärgsreaktion. Orsaken till denna reaktion är enkel. När en arbetsgivare använder strejkbrytare är det därför att bolaget vill göra strejkrätten verkningslös, dvs i praktiken avskaffa den. Strejkbrytaren är bolagets villiga verktyg. Av den orsaken använder inte seriösa arbetsgivare strejkbrytare längre. De vet vilken reaktionen blir och de vill ha en god relation till fackföreningsrörelsen efter konfliktens slut.

Strömmabolaget visar att de inte är en seriös arbetsgivare. Almegas agerande bekräftar bara bilden av en organisation som vill avskaffa såväl kollektivavtalen som strejkrätten.

Det är mer än beklagligt om Strömmas anställda känner sig hotade, men det är Strömma som bär skulden. De sökte denna reaktion och sätter medvetet sina anställda i en omöjlig sits. Är det så att det sker lagbrott från nåndera sidan får rättsväsendet reda ut den saken.

SEKO klargör sin position i konflikten på sin hemsida och bemöter Almega på AB debatt.

Almegas vd, Jonas Milton, uppmanar i en debattartikel i Aftonbladet (6/11) Seko att kraftigt ta avstånd från alla former av hot och trakasserier i samband med den nu pågående konflikten inom skärgårdstrafiken. Självklart tar Seko avstånd från detta. Vi hoppas att även Almega gör samma sak och att arbetsgivarorganisationen framöver även har respekt för den svenska modellen och tar avstånd från all form av strejkbryteri, trots sin normalt sett nyliberala inställning politiskt. AB

Röda Berget uppmanar Strömma att sluta bete sig som en träbaron från 1856 och skriva på avtalet.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Jävla brytare, satans svartfot – ”You fucking scab”!”

 1. Per Kjellén Says:

  Jag läser i SvD att något strejkbryteri är det inte frågan om. Den personal som vill arbeta får arbeta. Ofta användes ordet ‘stridsåtgärder’ i sådana här lägen, Har inte motparten rätt att försvara sig då???

  Du låter som ett eko av Nils Mesterton /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Kan du översätta ‘you fucking scab’ till svenska?

  Varsågod! /Peter

 3. Per Kjellén Says:

  Jag hyllar den fria marknadsekonomin. Därför tycker jag att avtal skall träffas av fria individer, utan tvång, till ömsesidig nytta. För mig blir strejk ett tvång. Om parterna inte kan komma överens, skall inget avtal träffas.

  Men jag är okunnig om vilka regler som gäller på svensk arbetsmarknad. Om arbetsgivaren använder sig av lock out, får arbetstagaren då ta ett annat arbete för att klara sin försörjning?

  Tack för länken till ABF. Jag hittade inget där men i mitt gamla lexikon hittar jag att det betyder ‘din jävla oorganiserade anställde’-
  Men ‘scab’ fick mig först att tro att det betydde ‘skabb’, som det också kan göra och då fick jag tanken att detta vara en s.k. lingvistisk tårtning.

  Hylla du. ”Scab” är vad britterna kallar strejkbrytare. /Peter

 4. Per Kjellén Says:

  Jag kollade i alla fall ABF och fick följande:


  Sökresultat
  Din sökning på ”you fucking scab” gav inga träffar.

  Så var söker du din bildning???

  ABF har cirklar i engelska. Bilda dig själv och kom sen i matchen. /Peter

 5. Kristian Jansson Says:

  Själv känner jag att lynchstämningen går ut över fel personer. Det kan ALDRIG* vara rätt att enskilda arbetare ska känna sig hotade! Att man ställer till det för Strömma som organisation är en sak men att tycka att det är rätt att enskilda människor blir hotade pga sitt arbete känns jäkligt illa!
  * ALDRIG som i betydelsen aldrig någonsin, oavsett politiskt tyckande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: