När vinsten styr välfärden väljs de svaga bort

c1862-arrogansentaggDen senaste friskoleskandalen visar med all tydlighet vad som händer när vinstintresset tillåts styra välfärden.

Den fina flickan som just kommit hem från London blir erbjuden dubbelt så många skolplatser som den stökiga killen med utländskt namn. Flickan möts av ett kvittrande välkommen medan killen får betydligt bistrare besked om att det inte finns plats. Om att kön är för lång.

Varje elev tar med sig en skolpeng till skolan. Eftersom friskolorna strävar efter vinst på varje elev vill de helst ha de som är lönsamma. Duktiga flickan som kräver mindre lärartid. Som inte stör sina kamrater, som inte stökar ner men som gör reklam för skolan med sina höga betyg. Hon som betalar sig bättre än den stökiga killen som har problem med språket eller någon diagnos som till exempel adhd. AB

Det är inte ondska som gör att bolagen beter sig på detta viset, det är ren marknadslogik. Systemet ger det utfallet, därför att det är så det är tänkt att fungera.

Samma logik gäller vården. Det är mer lönsamt att behandla många i grunden friska patienter för mindre åkommor än att ägna sig år ett fåtal patienter med stora vårdbehov. Alltså kommer marknaden att styra resurser från vården av kroniskt sjuka till vården av personer med halsfluss och stukade fötter.

Apotek tjänar mest pengar på att sälja de läkemedel som säljer i stora volymer. Det finns inte samma vinst att sälja mer udda läkemedel som har ett litet kundunderlag. Summan av vinststyrningen är att förhållande vis friska personer som behöver huvudvärkstabletter och penicillin inte har några som helst problem med att hitta läkemedel. Kronikern med en ovanlig sjukdom som behöver en ovanlig medicin för att fungera har däremot svårare att hitta sitt läkemedel.

Det finns tre stora problem med vinster i välfärden.

 1. Läckage av resurser i form av vinster
 2. Överetablering i framförallt skolsektorn, vilket ger läckage av resurser i form av underutnyttjade lokaler och annan utrustning
 3. Vinstintresset allokerar resurser utifrån just vinst, inte utifrån mänskliga behov och samhällsintresse.

Av dessa punkter är nummer 3 det stora problemet.

Bloggat: Johan Westerholm, Martin Moberg, Annika Högberg, Ola Möller, Göran Johansson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

7 svar to “När vinsten styr välfärden väljs de svaga bort”

 1. Per Kjellén Says:

  Först: Jag vet att du inser, att förlust i välfärden skulle vara katastrofalt. Då är alltså vinst inte bara bättre, utan nödvändig. När du då skriver, att vinst inte bidrar med att tillfredsställa människors behov och samhällsintresset, så visar det bara att din definition och därav värdering av vinst och vinstintresse inte har samband med det problem du vill diskutera.

  Sedan: Adam Smiths definition på marknadsekonomi är ”Fria människors avtal utan tvång till ömsesidig nytta”. Vad är det för fel på den? Vilken definition av marknad tycker du är bra och vilken marknad tycker du är bäst, den fria eller den politiskt styrda?

  Snacka om rökridåer för att dölja ”– De får inte beblanda sig, man måste skydda de fina eleverna. När man får till det får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, det sprider sig.” DN /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Rökridå??? Jag kommenterar dina egna slutsatser. Du hamnar inte rätt i att hitta en lösning på det oacceptabla i de citerade skolornas inställning.

  Att tro att vinstintresset är orsaken till den absurda uppfattningen om elever som visades i programmet, den tron löser inte problemet.

  Strävan efter en fri marknadsekonomi kräver förändringar både hos köpare och säljare. Att ovanliga mediciner i små mängder är mindre lönsamma än vanliga mediciner i stora mängder är inte helt säkert. En fri marknadsekonomi kommer att sträva efter att ge både kronikern med ovanliga mediciner och apotekaren ömsesidig nytta. Monopol och politisk styrning brukar inte lösa dessa problem.

  Naturligtvis är vinstintresset orsaken. /Peter

 3. Britt Ingegärd Jakobsson Says:

  Jag önskar att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet blir överens om att en marknadsstyrd skola bör avskaffas. Om man inte kan erkänna det strukturella felet så är man otroligt blind.

 4. Per Kjelle Says:

  Du svarar ‘naturligtvis’.

  Den duktiga flickan och den stökiga killen har samma skolpeng. Den duktiga flickan kräver mindre resurser än den stökiga killen. Om varje elev har rätt till undervisning efter sitt eget behov så borde den stökiga killen ha en högre skolpeng än den duktiga flickan. Naturligtvis.

  Alla de som har ansvar för ekonomin i en skola vet att den duktiga flickan bidrar med vinst och den stökiga killen förorsakar förlust. Naturligtvis.

  Naturligtvis kommer den duktiga flickan alltid att vara välkommen medan den stökige inte blir det och det beror dels på det pedagogiska kravet dels på den otillräckliga skolpengen. Skulle det vara så, att skolpengen för den stökiga killen är tillräcklig – ja då har du svaret på det tydligen otillbörliga vinsterna på en skola med bara duktiga flickor.

  Naturligtvis anser du vinstintresset är skulden till missförhållandena.

  Men tänk på detta förslag. Skolpengen utdelas lika för all till elever via sin vårdnadshavare. Varje skola meddelar vilket pris de vill ha och eleven/vårdnadshavaren kan välja skola efter priset. Är priset lägre än skolpengen så sparas vinsten hos eleven/vårdnadshavaren för framtida bruk till undervisning. Är skolans pris högre än skolpengen får vårdnadshavaren/eleven ur egen ficka betala skillnaden.

  Har eleven särskilda problem så kan eleven hos en myndighet, annan en skolan, erhålla extra skolpeng för att få en utbildning motsvarande sitt behov.

  Jag vet att detta är som ett blått skynke för dem som tycker att beslut och bestämmande inte bör ligga hos vårdnadshavaren/elev utan i stället för hos politiker, som förstår bättre. Eller hur?

  Skicka förslaget till Björklund. Han kanske nappar. /Peter

 5. Per Kjellén Says:

  Du är ovillig att diskutera.

  Jag har argumenterat för att orsaken till missförhållandena i antagning av elever ligger i prissättningen. Du anser, verkar det på mig som, att orsaken är skolornas vinstintresse. Gärna för mig, men tycker du att skolpengen skall vara oberoende av kostnaden för eleven?

  Naturligtvis ska elever med särskilda behov ha ökade resurser, men det är inte vad saken gäller. Skollagen föreskriver så, varför debatt om frågan är överflödig.

  Vad saken gäller är att vinstintresset perverterar utbildningssystemet. Detta faktum börjar så smått att sjunka in även hos högern. /Peter

 6. Per Kjellén Says:

  Tack för länken som visar att den stökige killen mycket väl kan vara lika lönsam som den duktiga flickan. Jag tror, att ett av problemen är att skolpengen bestäms av kommunen som samtidigt är utbetalare. Skolpengen beräknas inte efter entreprenörens kostnad och förmodligen är de upphandlande kommunerna/skolmyndigheten orutinerade inköpare av tjänster.

  Vinstintresset som skyldig är alltför diffust och odefinierat.

  Förhållandet säljare/köpare har förfuskats genom att säljarens ansvar förminskas genom att inte arbeta på en fri marknad och köparens ansvar förminskas genom att kvalitet och pris hanteras av andra än eleven i sin egenskap av köpare.

  Grunden för dessa missförhållande ligger hos politiker av alla de ideologier som inte har förtroende för pedagoger och inte har förtroende för elever utan förbehåller sig själva rätten till kompetens.

  Idén med riskbolag är att köpa upp verksamheter som kan utvecklas med riskbolagets resurser och kunskaper och sälja företaget när det blivit livskraftigt. Försäljningen måste ge vinst, annars är idén och resultatet bortkastat. Detta är en mycket nyttig verksamhet som i grunden skyddar vårt samhälles resurser.

  Skolpengen friskolan får är baserat på kommunens kostnad för motsvarande. Sättet att beräkna styrs av lag, besluten går att överklaga, vilket har gjorts ett flertal ggr. /Peter

 7. Socialdemokraterna kräver lagändring | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Fler som skrivit: Monica Green, Peter Högberg, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: