Brittiska murvlar får den skit de samlat ihop till

Det är med visst nöje jag läser två borgerliga ledarmurvlar försöka både sparka på de brittiska kollegorna och samtidigt försvara dem. Att den brittiska pressen begått övergrepp mot både individer, demokrati och de egna principerna tycks de båda vara överens om.

Om vi i Sverige fnyser och fnissar åt kvällstidningarnas löpsedlar med ”kaosstormar”, ”kräkkollapser”, ”snösmockor” och ”nakenchocker”, är det ändå ingenting jämfört med hur det sett ut i Storbritannien. Inte bara politiker, utan även enskilda människor har trakasserats och fått sina liv förstörda. Självregleringen har inte fungerat. SvD

Förhållandet mellan den brittiska allmänheten och medierna har ofta varit stormigt. Pressfriheten i landet har vilat på svaga lagfästa friheter såväl som slafsig självsanering. Flera gånger tidigare har pressetiska förtroendekriser utlöst hot om statlig reglering. DN

Såväl Arpi(SvD) som von Seth(DN) inser att systemet med egenkontroll inte fungerat. De är lika överens om att någon form av reglering inte är önskvärd. Slutsatsen måste vara att de båda anser att offren, ”de enskilda människor som trakasserats och fått sina liv förstörda”, helt enkelt får svälja oförrätten och acceptera en sönderslagen tillvaro. Resten av britterna får acceptera att nästa gång kan det vara deras tur att få sina liv manglade i jakten på lösnummer och annonsörer.

De glömmer att de verkar i förtroendebranschen. Brittiska murvlarna håller just på att få den skit de delat ut under många i retur. ”What comes around goes around”, som de säger i väst.

Den svenska murvelkåren måste inse att deras privilegier baseras på et ömsesidigt förtroende mellan press och allmänhet. Den som missbrukar sina förmåner tappar förr eller senare förtroendet hos dem som delar ut dem. Ingen vill se väljarströmningar till partier som skulle kunna tänka sig att inskränka pressfriheten, men det är faktiskt upp till journalisterna att vårda sitt anseende genom att i praktisk handling visa att de förtjänar sina privilegier.

Det faktum att ingen, förutom andra murvlar, höjer ett lillfinger till försvar för deras brittiska kollegor borde vara en signal så god som någon.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: